KAREL SÝS

„My jsme Praha! Nic jiného tu nepotřebujete!“

Vskutku, když čtete Metro, nepotřebujete číst nic jiného.

Co vše se vejde do jediného čísla!

Tak třeba 22. dubna:

- „Soud potvrdil starou křivdu.“ Totiž nevydání zámku v Opočně hraběnce Colloredo-Mansfeldové. Šlechtický titul jí zrušil Masaryk. Zámek jí znárodnil prezident Beneš. Gottwald paní hraběnku vyštval do Němec. Kolik prezidentů se dnes v hrobě obrátí?

- „Zeman. Třídenní návštěva stála 300 tisíc.“ Metro straší důchodce částkou, kterou stál „výlet“, totiž prezidentova pracovní návštěva Středočeského kraje. Na takový výlet by neschrastili peníze ani prduši!

- „Ruské filmy mají utrum.“ Metro si libuje, že se „Ukrajina brání ruské agresi i na poli kultury“. Inu, banderovci se svobodou umělecké tvorby umějí zatočit!

- „Sochař slaví 90. narozeniny.“ Režimní umělec Olbram Zoubek se dožil trefné kritiky: „Mezi jeho nejslavnější díla patří posmrtná maska Jana Palacha nebo Pomník obětem komunismu na Újezdě.“ Tož to je dílo skutečně celoživotní, výš už nemůže!

- „Ze Svatoplukovy udělali Jamrtál.“ „Perfektní noční práce aktivistů či recesistů zamotala ráno hlavu několika cestujícím.“ Aktivisté a trenkaři mohou dělat, co se jim zlíbí. „Podařilo se nám iniciovat změnu názvu zastávky Odborů na Novoměstskou radnici,“ pochvalovala si starostka Prahy 2 Jana Černochová. Já vám dám odbory!

- „Pražské náledí řešil ústavní soud.“ Co byste mysleli? Šlo o stížnost občana, který uklouzl na chodníku a dožadoval se odškodnění. Ještě že neporušil ústavu.
- „Kde se dobře vaří i v noci.“ Reklama na restaurace, v nichž můžete žrát bez přestávky. Ano, užrat se k smrti, to je oč tu běží. V Czechii se přece nikdo nebude užírat nudou.

- Láďa v Brně.“ Slavný vařič přijede popovídat si o „vychytávkách“ a možná představí právě tu „vaši“ a splní vám tak celoživotní sen.

- „Temná přiznání Karla IV.“ Co se dozvíme v nějaké nové knize, ve filmu, v divadle, nebo prostě v Metru? „Proč Karel IV. pletl košíky.“

- „Aplikace pro všechny.“ „Nevíte, co dělat přes víkend, co nakoupit nebo když jste v nouzi?“ Nezoufejte, pomůže vám chytrý telefon. Tak třeba v aplikaci „Miluji vaření“ vás zahrne celkem 60 tisíci recepty! To tedy za bolševika nebylo; jedlo se podle norem, a kdo je nesplnil, skončil v hladomorně.

- „Krásné ráno.“ „Každý den v ranních hodinách na metru Kobylisy přebírám z rukou kamelotky váš deník. Vždy je velmi ochotná, dá mi ho do ruky a popřeje hezký den. Když náhodou Metro vybaluje a není ve stojánku, velmi se omlouvá.“ A pak že samochvála nesmrdí!