IVO FENCL

Kniha PŘÍCHOD BOHŮ je clarkovská i bradburyovské sbírka povídek Vlastislava Tomana (*1929), na kterou v antikvariátu narazíte málokdy. Letos ji ale vydal znova (ilustrace František Kobík, nakladatelství XYZ ve společnosti Albatros Media, Praha 2016, 248 stran, ISBN 978-80-7505-359-6) a „nastavil“ o čtyři povídky, kde „hraje“ překvapivě i erotika.

Původní dílo bylo určeno mládeži a sestává z děl vymyšlených mezi roky 1957–1966. Nová část jsou prózy let 2008–2016 a Toman oba díly doplnil krátkými úvody. V prvém vzpomíná ještě na Sputnik z října 57; ještě předtím začal psát svou první sci-fi povídku Měsíční tank (ABC z listopadu 1957), která je spíš literární reportáží o dálkově ovládaném robotovi. Ale už v dalším textu Marťan poslal podobný automat na Mars a třetím jeho nápadem se stal krabovi podobný Malý bůh z příběhu Příchod Malého boha. O dekádu později z něj vznikl slavný komiks.

Rámec sbírky tvoří právě Příchod Malého boha a závěrečný Příchod bohů, jenž líčí přistání pozemské sondy na „Žluté planetě“ a zbožštění vědců primitivním kmenem Gron-c-chů. „Kniha mi tehdy umožnila publikovat nejen v ABC a časopisech pro děti, ale i v těch pro dospělé,“ vzpomíná Toman. „Tehdy ještě noviny měly literární přílohy a pár povídek mi otiskly i spřátelené zahraniční časopisy.“

Nezahálel, rok co rok publikoval povídky dál a novodobě také v Ikarii či Pevnosti. Už roku 2007 shrnul osmnáct textů (1958–2007) sbírka Třetí výprava a letos tu máme v druhé části Příchodu bohů její doplnění. Uvedeno je dosud nikde nepublikovaným příběhem Bude se jmenovat Kruan. Snad bylo opravdu třeba dodatečně vylíčit i zrození nejslavnějšího Tomanova hrdiny. Vitalitu, s níž to dokázal, lze autorovi závidět.