JOSEF ONDROUCH

Premiér Bavorska představuje nejbohatší spolkovou zemi. Ta je ekonomickým motorem nejen Německa, Evropy, ale i Česka. Právě proto ani u nás nelze přehlédnout, jak na Bavorsko doléhá tíže islámské invaze Evropy. Autorkou je Merkelová, Berlín, proti němuž se tradičně Mnichov obvykle vymezuje.

Tentokrát nejde jen o tradiční stanovisko Svobodného státu Bavorsko, ale o vážné varování Merkelové. Ve světle debaklu v zemských volbách jde o výzvu kancléřce, její vstřícnosti fantasmagorickým snům o koalici s osmanským Tureckem a chalífátem s naftovými šejky Bahrajnu, Kataru a neméně konzervativních středověkých monarchů v Saúdské Arábii. Ve světle krize důvěry doposud věrných voličů Merkelové se zdá, že nebude už stačit ani radikální změna. Na první pohled zachovala kancléřka vůči volebnímu neúspěchu suverénní nadhled a nic měnit nehodlá. Na druhé straně ale proniká do médií, že Merkelová už připravuje ústup do čela OSN. Spekuluje se, že by mohla nahradit generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna. I proto je možná uprchlická vstřícnost kancléřky tak veliká. To by se mohlo líbit Asii, Africe. I v USA by souhlasili.

Jak pečují o Merkelovou, ukazují US superšpióni z NSA jejím šmírováním. Mohli jsme to vidět v oscarovém dokumentárním thrilleru Citizenfour; Občan Snowden. Vyvrcholil dokonale nejen pokrytcem Obamou, ale vykreslil i Merkelovou pevně v rukou Velkého Bratra. Česká televize, věrna svému veřejnopráví, ukryla pravdu na obrazovce již tradičně v nejhůře sledovatelném čase!

Režisérka zdařilého dokumentu, který vám nedovolí ani po půlnoci odpoutat se byť jen na chviličku od fantastického sledu dramatických událostí, vytvořila televizní skvost, který byl zaslouženě odměněn Oscarem. Jeho úspěch zvýraznila i nevybíravá kritika Hollywoodu z „politizace“ ocenění zlatým Oscarem. Přidali se k ní i pisálkové v českých médiích. Zůstali však anonymní. Většinou ale, na rozdíl od pokusu o primitivní ignoranci vůči Oliveru Stoneovi v Karlových Varech 2013, tentokrát raději téměř úplně pomlčeli; snažíce se filmovou událost raději zatlouct. Konečně, kdo je pro ně nějaká Laura Poitrasová, když ji ani Wikipedie vůbec nevede. Je nasnadě proč. Wikipedie, Google, Yahoo a desítka dalších internetových vyhledávačů, stejně tak jako Facebook i mnozí naši novináři uzavřeli smlouvu s ďáblem, kterému pod pečlivým dohledem Velkého Bratra a jeho nejmocnější špiónské centrály NSA za jidášské peníze slouží. Třeba ve stavu bezmoci, skutečné či jen předstírané, jako třeba přeborník skoro na všechno Mitrofanov, často i Seznam a Novinky Práva.

Ani ve světě se mediální koryfejové v případu občana Snowdena nevyznamenali. Režisérku Poitrasovou pomlouvají, že Snowdenovi vlezla do postele. Špičkový anglický deník The Guardian (s téměř dvousetletou tradicí), jehož redaktor v osmi dnech Snowdena z Hongkongu a Moskvy s režisérkou představil, je podle nich ziskuchtivý chamtivec. Ze Snowdena si prý udělali dojnou krávu, na kterou podle nich doplatí stejně bankrotem i ten, který po Guardianu a Poitrasové ještě něco dalšího na stejné téma natočí. Připomeňme znovu, že se pro to rozhodl oscarový Oliver Stone, jehož filmy většinou mediálně zatracované byly naopak téměř vždy kasovními trháky. I ty ale ČT ukrývala v diváckém nečase.

Režisérka Laura Poitrasová a novinář Glenn Greenwald z Guardianu natáčeli exkluzivní, pozoruhodné rozhovory s Edwardem Snowdenem v hotelovém pokoji v Hongkongu, kde bývalý analytik americké bezpečnostní agentury, agent CIA, zveřejnil informace, jak NSA masově shromažďuje data i o soukromé elektronické komunikaci stovek milionů lidí po celém světě. Pokud jste film Citizenfour o Snowdenovi neviděli, pokuste se ho na internetu najít a stáhnout. Nebudete zklamáni. Čeká vás skvělý zážitek.

Také slíbený film Olivera Stonea o Snowdenovi je už natočen. Věřme, že cenzura naší kultury a „veřejnoprávně“ jí poddaná Česká televize nám film nezatají a opět nás obdaří dokumentárním skvostem, jak se už stalo zaběhaným zvykem, aspoň hluboko po půlnoci mezi nedělí a prvním pracovně předlouhým začátkem týdne.