KAREL SÝS

Málokterý právník se odváží zasahovat lékařům do řemesla, to spíš naopak. Nicméně americký právník Nathan Belofsky na tenký led vstoupil v knize PODIVNÁ MEDICÍNA, jejíž překlad vydalo brněnské nakladatelství JOTA. Současní pacienti se však nemusí ničeho obávat, aspoň ne praktik v této knize popisovaných, o čemž je přesvědčí hned podtitul: Šokující lékařské postupy napříč staletími. Má to ale jeden háček: co dnešní zdravé i nemocné šokuje, v minulých staletích ba tisíciletích připadalo lékařům i jejich klientům nejen jako poslední výkřik medicínské módy, ale jako zázračný objev či metoda, schopná vrátit jim ztracené zdraví. Neboť tonoucí se stébla chytá dnes jako ve starém Egyptě. A navíc – medicína se občas (anebo často?) vrací ke kořenům a znovuobjevuje již jednou objevené. Jen to zabalí do lesklejší a chutnější pilulky.

Radím vám: nesnažte se v knize najít příznaky svých skutečných či domnělých neduhů a věnujte ji svému lékaři. Zatímco vy se nad metodami starých ranhojičů třesete hrůzou, lékař – cynik si počte!

Nad tím, co pacienti museli ještě celkem nedávno podstoupit, aniž zasáhla nějaká lékařská komora, zůstává rozum stát. A přece byli lidé vždy vděční, že o jejich zdraví nepečuje jen babka kořenářka či venkovský kovář, nýbrž i graduovaný doktor medicíny. Což jim ani dnes nebrání uchylovat se k prostředkům mírně řečeno obskurním.

Ostatně věřit, že vás spolu s nějakým MUDr. léčí také Měsíc, nebo že drahokam zasazený ve zlatě nejen zdobí, ale odhání od vás choroboplodné zárodky (pokud na něj ovšem máte), rozhodně neuškodí. Víra uzdravila biblického Lazara, ale má blahodárný účinek i na Pepíčka a Mařenku 21. století.

Lékaři vždy sbírali kuriozity, ať pro dokumentaci, ať pro vlastní potěšení, takže nepřekvapí, že tato kniha je jedním velkým souborem kuriozit skutečně nečekaných.

Aby pro budoucnost zdokumentoval případ trichinózy (onemocnění zaviněné svalovcem), doktor John Stockton svázal své třísvazkové pojednání do kůže vlastního pacienta. Myslíte, že lékařskou veřejnost pohoršil? Naopak. Kolegové jeho knihařský výtvor označili za „laciný, trvanlivý a odolný vodě“!

O pouštění žilou, které dnes provozují vesměs jen finanční úřady, by bylo lze sepsat sáhodlouhé kapitoly. Lékař J. D. Snodgrass složil v roce 1841 dokonce báseň na nástroj k pouštění žilou používaný – tzv. lancetu, z níž vyjímáme verše: „Miluji tě, ty krví potřísněná a věrná přítelkyně.“ Pak že trocha poezie nikoho nezabije!

Procházku předmětnou knihou skončíme populárním problémem zákazníků rubriky Lékař vám radí. Zatímco dnešní muži si stýskají na chabou erekci, muži 19. století zřejmě milostným apetýtem přetékali. A protože všeho moc škodí, vymysleli tehdejší lékaři tzv. elektrický alarm.

„Kroužek umístěný na penisu je vyroben tak, že když se při erekci zvětší, uzavře se elektrický okruh a rozezní se malý výstražný zvonek umístěný pod hlavou spáče.“

Spáč se probudí, pomodlí se či jinak vyhne pokušení a ušetří si síly na výkon v bdělém stavu.

Galvani určitě netušil, co užitečného vzejde z jeho pozorování žabích stehýnek!