FRANTIŠEK DOSTÁL

Popravdě řečeno, k létu přináleží mnoho dalšího, ale voda určitě vede. Léto doprovází i chvíle dovolené, postávání s automobilem na dlouhé cestě za poznáním vody mořské, kdy lidské tělo usychající v autě vyžaduje rovněž vodu, ale jen z láhve, anebo zakoupenou v kiosku u zacpané silnice.

I hlupák už dnes ví, že bez vody není života. Vše živé, co okolo sebe při pobytu na Zemi spatříme, má rovněž svůj původ ve vodě. Žádné vědecké pojednání o vodě se ode mne nedá očekávat, i když ta má v létě svůj úžasný rekreační význam. Třeba i v rybníku, který však ve své vodě nesmí skrývat cosi, co lidskému tělu neprospívá.

K čiré vodě v rybníku, nebo také v řece, se hodí i posezení v blízké osvěžovně s vodou zrzavé barvy ve skleněné nádobě nazývající se půllitr. V tuzemsku krajinu vyšperkovala také voda v rozlehlých přehradních jezerech. Tam se po vodní hladině zase pohybují všelijaká rychlá plavidla, jejichž řvoucí motory přispívají k odpočinku vodomilů, co si po překonání vodní plochy dopřávají poklidnou siestu. Někdy se dokonce i přihodí, že roztodivně kličkující plavidlo po hladině se pocuchá s jiným a najednou je po dovolené.

Málo platné, s vodou vše živé i padá. Letošní rok nám také připomněl 700. výročí narození Karla IV. Už i on prožíval svůj život po lesích a hradech, a když se seznámil s poněkud teplejší vodou tryskající ze země, založil zde lázně a do nich od té doby jezdí další lidé rovněž za vodou, která pomáhá léčit naše narušené skelety. Možná, že ohlédnutí do naší historie někomu na mysl přinese i jméno lazebnice Zuzany…

Vodou oplývají někdy i naše řeky přitahující další vodomily, kteří ale nejprve na autech musí přepravit různobarevné lodice až téměř k jejich pramenům, aby poté z hladiny pohlíželi na ostatní vodáky, co se už třeba rozložili na tábořišti. S blížící se večerní tmou spojenou s posezením u táboráku ale také cosi popíjejí.

K létu prostě patří voda, i když někdy chutná všelijak.