BOHUMILA SARNOVÁ

Vznášel se, dmul, funěl soptícím ohněm, a přestože se elegantně pohyboval značně nízko nad zemí, rychle mizel z mého dohledu nad nedalekou louku. Malíř Kamil Lhoták by se okamžitě chopil tužky a skicoval. Balón, obrovský v barvách a vzorech, jako by si vypůjčil mohutný, strakatý kostým, složený ze samých kosočtverců a trojúhelníků od rozdováděného harlekýna. Ani jsem nestačila pořádně zacílit – či zalícit – svůj mobil a fotit. V momentě byl mimo nebe nad naší chalupou.

Běžela jsem, co mi nohy stačily, na protější volný prostor louky. Balón nečekal a už si to plachtil nad nedaleký lesík. V ten moment okolo mne prosvištěla po silnici řádka aut, povětšinou místních Zbinožáků, a s pozdravením i vysvětlili cíl své cesty. Za balónem!

Já jsem ve svém mobilu už měla tu nádheru zachycenu, i když trošku ze vzdálenější pozice. Vida, řekla jsem si, stará, dobrá atrakce, svého času pokrok století, dnes již vzácná podívaná a jak dokáže lidi zvednout ze židlí od počítačů a přitahuje svoji výjimečností, jako magnet. Přitom se jedná pouze o kus látky, konstrukci s nosným košem a trochu plynu. Inu, stále platí, že v jednoduchosti je krása.

Napadla mne otázka, zda by Kamila Lhotáka nadchlo naše současné nebe, které křižují letadla nejmodernější techniky. Americké strategické bombardéry B-52, B-1, bitevní vrtulníky Apache, létající tankery, Gripeny. Všechna výše jmenovaná vojenská letecká technika se od 30. srpna do 20. září proháněla a pročechrávala si křidélka nad naším českým územím. Bojová technika 17 zemí na bojovém cvičení. Na manévrech, na kterých si zkouší všichni zúčastnění navádění letounů na cíl, tankování za letu, ostré střelby a to vše na šesti výcvikových prostorech naší republiky. Občas nám nad hlavou přeletí pár Gripenů, ale i letouny podobající se tvarem raketám.

Naše zemička, naše území, malé jako dlaň bylo vybráno pro takovéhle letecké kejkle. Není nutno rozepisovat se zde, proč asi. Některá místa na zemi jsou strategicky výhodná pro něčí cíle a některá se jeví přímo výborná. A to je náš případ. Nejedná se o pouhé cvičení, je to cílená provokace USA proti Rusku. Nikde se o tom faktu nemluví. Nemluví se o průběhu manévrů. Ticho po pěšině.

A tak mne ten nádherný vznášející se balón navedl na myšlenku porovnání. Pohled na nebe, jásavě podzimně modravé a strakatá kytka letícího balónu. Nebe, které, jakoby zázrakem není od zahájení leteckého cvičení nad našimi hlavami šrafováno bílými čarami od letadel. Tak zvané chemtrails se nekoná, nezatahuje se modré nebe šedavými šmouhami, které čmárají po obloze obrovité křivky a kříže. Určitě ne proto, abychom si my užívali babího léta a domodra vymetené oblohy. Jistě jen proto, aby cvičné lety nic nekazilo.

Když jsem se vracela zpět z louky s uloveným dokumentem letícího balónu, nad hlavou mi zasvištělo a zašumělo ještě jednou. Byla to labuť, která ještě stále brázdí hladinu blízkého rybníka. Bílá labuť – bílý pierot a balón – křiklavě pestrý harlekýn. Jak málo stačí, aby se nebe nad hlavou stalo pohádkovou zónou. Nebo nebem plným balónů, jejichž ladný let nebude rušit burácení bojových letadel.

Z Vysočiny srdečně zdraví BOHUMILA SARNOVÁ