LUBOMÍR MAN

14. září večer přinesla americká televize ABC (American Broadcasting Company) v hlavním vysílacím čase pořadu Eyewtiness News (zprávy očitých svědků) šokující zprávu, že Hillary Clinton zemřela. Známý moderátor Joe Torres prostě oznámil, že přináší zprávu o smrti demokratické kandidátky. Vzápětí stanice usekla vysílání. A poté nenásledovalo NIC. Mlčela všechna americká média, mlčel volební štáb Clintonové, nikdo se k věci nevyjadřoval. Vedení redakce Infowars.com, ústředního serveru americké alternativy okolo Alexe Jonese, se proto rozhodlo, že zavolá do redakce ABC a pokusí se zjistit, co se doopravdy stalo.

Odpověď? Informaci podle všeho vložil někdo do čtecího zařízení, ze kterého moderátoři zpráv čtou texty.

Nebylo ale vůbec jasné, jestli tato informace se do čtecího zařízení dostala omylem, úmyslem, anebo šlo o pravdivou informaci, kterou ale ještě neměla televize zveřejnit, protože k tomu nebyla správná chvíle. Další podivností bylo, ženešlo jenom o chybu na čtecím zařízení, ale i v grafickém studiu redakce, kdy někdo změnil panelovou grafiku moderátorského pultu do červené barvy s nápisem „Breaking News“, tedy blesková zpráva. A to byla další ruční práce, kterou musela nařídit režie. To ukazovalo na to, že nemohlo jít jen o chybu na čtecím zařízení. Velmi podivné reakce editora ABC, který redakci Infowar celou kauzu vysvětloval, jasně ukazovala, že mainstreamová televize ABC, která je dlouhodobě považována za informační hlásnou troubu Demokratické strany (podobně jako Fox News má nálepku hlásné trouby Republikánů), neuvedla možná tuto zprávu omylem, ale že šlo o informaci z interního zdroje.

Tolik tedy ke zprávě ABC, patřící k největším televizním a rozhlasovým společnostem v USA a denně tedy sledovanou miliony Američanů. A teď si představme nastalou situaci: Večer si tyto miliony vyslechnou zprávu o úmrtí hlavní prezidentské kandidátky, po níž následuje dlouhé mlčení a nejistota, takže půlka národa usíná a neví, jaké ta zpráva bude mít zítra pokračování. Je Hillary živá či mrtvá?

Dá se říct, že Amerika se v těch hodinách chvěla napětím. Byla-li zpráva pravdivá, budou si demokraté muset hledat jiného prezidentského kandidáta. A byla-li vylhaná, jde o informační blamáž mamutích rozměrů – vždyť stejně dobře mohla ABC vypustit falešnou zprávu o zahájení třetí světové války, čímž by tu válku opravdovou mohla skutečně vyvolat.

Nespali tedy ze 14. na 15. září mnozí Američané, a společně s nimi jsem měl neklidnou noc i já. A ze zvědavosti, co uplynulé hodiny přinesly, jsem si pustil zpravodajství ČT, když ještě byla tma. A pak když už se rozednívalo. A pořád nic. A teprve před sedmou jsem se dočkal kratičkého oznámení, že Hillary je zdravá a živá. Ovšem bez jakéhokoli náznaku, že by ta novina měla souvislost s večerním oznámením ABC o tom, že je mrtvá. To se nám zamlčelo. A proč? Protože za prvé nám, obyčejným kmánům, po takových souvislostech nic není. A za druhé a s předpokladem že Hillary je naživu, co bychom si (kdyby se aféra zbytečně rozmazávala), my jednoduší asi tak pomysleli o informační úrovni médií v zemi našeho nejmocnějšího spojence?

Takže zatloukat, zatloukat, zatloukat – a když už je vše ztraceno – zatloukat dál! Za třicet korun měsíčně od každého z nás.