IVO FENCL

Jsou tomu tři roky, co vyšla tzv. Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana (2013). Shrnula šest doposud existujících obrázkových cyklů o Kruanovi (hrdinovi imaginární Žluté planety), tři Tomanovy seriály inspirované Doylovým Ztraceným světem a jako přívažek trio sci-fi povídek. Oproti tomu letošní druhý díl projektu nemá fantazijní charakter. Disponuje podtitulem Příběhy psané střelným prachem a… opět bilancuje. Povídky a komiksy se tu zase střídají a autor navíc celek proložil vzpomínáním. Jako výtvarníci se na lesklých stránkách ovšem trochu tlučou stylově odlišní Jiří Petráček, Luboš Hlavsa, Milan Víšek a (legendární) Miloš Novák.

Kniha je cele zaměřena historicky i edukativně; sleduje osudy řady osobností a prvořadě osud střelných zbraní, které prošly jejich rukama. Většinou zbraní neobvyklých. Vždy ovšem historicky doložených. Zvlášť autora zaujaly kombinované palné zbraně. Například šavle propojená s pistolí, „střílející palcát“, střílející sekerka atp.

Western Winchester ‘73 (1950) s Jamem Stewartem jste asi neviděli. Je však etalonem podobných přístupů k dobrodružným příběhům. Titulní roli tu hraje ne muž, nýbrž adorovaná „opakovačka, která dobyla Západ“.

I Čech Toman po roky dobýval netknutá území. Do povídek a komiksu zapojoval zbraně v časopise ABC. Putovalo se v těch příbězích jako ve zmíněném filmu, ale víc se Vlasta obracel k osudům jednotlivých vynálezců a osudovým momentům, kdy došlo k různým zdokonalením mechanismů. Současný ředitel Západočeského muzea v Plzni (a tehdejší správce jeho sbírek) František Frýda kdysi prováděl V. Tomana tamní zbrojnicí a později pomohl, když spisovatel připravoval první výbor z „prachem psaných“ povídek (1988). Zdrojem se však stalo i dvousvazkové dílo Josefa Lugse Ruční palné zbraně, které se šéfredaktorovi ABC dostalo do rukou roku 1973. A tehdy ho právě osvítila ona myšlenka: Propojím historické zbraně s událostmi a čtivostí. Šel za svým nápadem; uspěl… A mohlo by se zdát, že uspěl také proto, že zůstal jedním z mužů-chlapců, kteří měli to štěstí, že si nikdy nepřestali hrát (asi jako Foglar), a něco na tom je, ale on není jen takový. Je spíš (vitální) pragmatik, který se dokonce občas dokáže vrátit oknem, když musel předtím vyjít dveřmi. A má i odhad, kdy už nemá okenní atak smysl.

„Mám smůlu,“ řekl mi, avšak říká se mnohé a on notně přehání. Někdy jej smůla či spíš někteří lidé přibrzdí, ale porce štěstí mu zbyla. Narodil se přitom už ve dvacátých letech. Přesto zůstává exaktně uvažujícím zájemcem o realitu a generátorem lákavých dobrodružství. Píše dál. Komunikuje s výtvarníky. Ani jeho Ábíčko nezůstalo legendou náhodou; ani on ještě neřekl poslední slovo. Jeho dvě Zlaté knihy (2013, 2016) to dokazují, ale nepopleťte si jejich podobné obálky. V přehledu pak jeho práce o „prachu“ vypadají takto:

Prózy

Příběhy psané střelným prachem (1988, povídky z ABC let 1973-1988, Západočeské nakladatelství, Plzeň)

Pán vlků (1990, próza, Agenpress, České Budějovice)

Korzár Poctivec (1991, próza, Nakladatelství Jihočeských tiskáren, České Budějovice)

Dlouhý oheň smrti (2000, povídky z ABC let 1990-1999, Ostrov, Praha)

Komiksy

Příběhy psané střelným prachem I. (1977-79 v ABC, 48 stran kreslených Milošem Novákem)

Příběhy psané střelným prachem II (1984-85 v ABC, 24 stran kreslených Milanem Víškem)

Pán vlků (1985-86 v ABC, 24 stran kreslených Milanem Víškem)

Kapitán Karibského moře (1989-90 v ABC, 26 stran kreslených Lubošem Hlavsou)

Pirátova dcera (2012-13 v ABC, 28 stran kreslených Jiřím Petráčkem)

Vlastislav Toman: Zlatá kniha komiksů Vlastislava Tomana. Příběhy psané střelným prachem. Vydalo Nakladatelství XYZ ve společnosti Albatros Media. Praha 2016. 248 stran. ISBN 978-80-7505-445-6