MILAN BLAHYNKA

Před rokem jsem (v LUKu 15/2016) upozornil recenzí sbírečky Situacely na jejich – širší čtenářské veřejnosti dobře utajeného – třebíčského básníka jménem Miroslav Koupil, vynikajícího mimořádnou invencí ve smysluplné hře se sémantickými možnostmi češtiny a s jejími idiomy. Třebíč je pozoruhodná líheň objevné poezie, v ní přece psal své rané verše Nezval, v ní zrál velký experimentátor Ladislav Novák a nyní má Miroslava Koupila, toho, který má rád nonsensy / kaligramy a morseogramy.

Jeho nejnovější dílko ROLE Z ROLE DO ROLE, letní třebíčské nonsensové péefko 2017 pro dovolenkáře a prázdnináře (vyšlo zřejmě nákladem vlastním) čítá jen osm stran s osmi básničkami. Je to vlastně nadvakrát složený oboustranně potištěný list A4 – zato dá radosti a poznání víc než mnohá sbírka hlubokomyslných veršů, výtvarně a knihařsky načančaná, sebevědomá nebo spíš sebepřeceňující. Titulní básnička je zdánlivě jen legrácka postrádající hlubšího smyslu:

„Role toaletního papíru / vypadla z role / Přesněji řečeno vypadla mi z ruky / a běžela po podlaze jako k ohni / Jako by ji u zadku hořelo / Nedivím se Spěchá se svou rolí / Co nevidět sehraje roli / Čeká ji křest vodou.“

Ač z papíru, nešustí papírem, ale živým poznáním o rolích sehrávaných lidmi, jimž jako by u zadku hořelo; i na ně čeká pěkná sprcha.

Koupil však ví také Jak se pere ušpiněná politika. Jeho návod je zřejmě z nejšťastnějších variant na Prévertovu slavnou báseň Jak udělat obraz ptáka.

„Namydlil jsem ušpiněnou politiku / (byla už předtím v čemsi namočená) / strčil do božího soudu / nastavil zrcadlo života na sto procent / a čekal do soudného dne / až ji boží soud vypere / Když boží soud dopral / vytáhl jsem politiku z pěkné bryndy / (kupodivu byla čistá jako slovo boží) / a pověsil na volební billboard / aby s ní vítr mohl cloumat proti větru / Tak se pere ušpiněná politika / řekl jsem si spokojeně / a na hlasovací lístek připsal / Ušpiněnou politiku po vyprání / žehlíme, žehlíme, žehlíme.“

Najde se konečně nakladatel, který si u Koupila objedná velký soubor jeho nonsensů, kaligrafů a morseogramů, vydá ho v přitažlivé knižní úpravě, vyplatí slušný honorář a ještě pěkně na knize vydělá?