ANDREA VYHNALÍKOVÁ

Na jaře když všechno kvete, co to chcete, ale jděte, říká dáma pánovi, když loudí… zpívá se v jednom starém českém filmu, kde má Vlasta Burian v roli účetního Hadimršky vzít pevně do rukou účetnictví v chátrajícím podniku jistého pražského obchodníka, který začal přemýšlet kalhotama a za svou milenku, kabaretní hvězdu jménem Mici Angora začal utrácet nehorázné sumy.

Přemýšlet kalhotama, to se stává i jiným a větším pánům než je výše jmenovaná filmová postava, stává se to obyčejným Pepíčkům, stává se to poslancům, premiérům, stává se to dokonce i takovým starým kocourům, jako je jistý italský expremiér.

To, že roupy začínají jít na čtyřprocentní menšinu, je ale docela novinka. Někteří ještě ani nestačili zjistit, jak se píše příběh manželství, jakou to dá fušku a dřinu vybudovat pouto, které pevné je jak skála, a už se ženou vzbudit starostu příslušné obce či městské části, aby mazal do obřadní síně. Inu, takový feromony zfetlý Janek vidí jen ty okolo poletující amorky, že je konečně rovnoprávný, ale o tom, jestli to bude dělat dobrotu a kde číhá jaká nástraha, past a útes, už tak nějak nepřemýšlí. Jo, oženit se nebo žít ve vztahu člověk může, ale aby na to měl doškolovák, pravil Jaromír Hanzlík alias Zdeněk v jednom z dílů seriálu Taková normální rodinka.

Perfektním, ba dokonce nezbytným doškolovákem je knížka manželů Johna a Lisy Bevere, kterou nazvali výstižně Příběh manželství. Autoři v ní vyprávějí o tom, jaké to je začít žít s člověkem, o němž si myslíme, že ho dobře známe a že naplní naše očekávání, ale postupně si s hrůzou uvědomíte, že se potkali dva cizinci pocházející z odlišných zemí a planet, o tom, na kolik útesů musel najet jejich vztah, kolikrát od sebe museli odhánět myšlenky na rozvod, kolik situací, které byly pravou zkouškou ohněm, zažili, aby byl jejich vztah tím, čím je dnes, kdy už vychovali děti a jejich syn se sám stal hlavou nově vznikající rodiny.

Vždyť jaké jiné pouto je silnější než to, které bylo omláceno o útesy a prošlo vysoko šlehajícími plameny nástrah toho, který miluje hádky, nenávist, rozchod? Jaká jiná láska je pravá a trvalá než ta, kterou neuhasí ani velké vody?