RADOVAN RYBÁK

Žít v hektickém Pekingu a chtít se občas na chvíli zastavit a jen tak se kochat přírodou, nemusí být úplně snadné. Naštěstí bydlím v severozápadní části této metropole a za pouhou hodinku jízdy metrem a poté tramvají se čas od času dopravím do místní rozlehlé botanické zahrady. Je totiž možné se v ní nejenom procházet mezi rozkvetlými záhony třeba čínských růží, ale i se zhluboka nadechnout. Čistý vzduch, to je totiž právě tady nedostatkové zboží. Tak se pojďme projít a třeba něco mezi záhony růží i vypozorovat o zdejší společnosti.

 

Trošku historie

Úplně první „botanka“ v Pekingu byla založena v roce 1925, a stála nedaleko zdejší zoologické zahrady. Na rozlehlé místo, kde se nyní nachází, byla přestěhována v druhé polovině 50. let, kde vznikla obrovská zahrada na ohromné ploše, která je větší než 500 hektarů.

Tato oáza klidu a míru se nachází na severu Pekingu, nedaleko od hojně navštěvovaného Letního císařského paláce, přímo na úbočí turisty hojně navštěvovaných Voňavých hor (Fragnant Hills).

Později byla rozdělena na dvě části; menší náleží zdejší akademii věd a ta větší patří městu. Procházet se právě tady, dýchat čerstvý vzduch a míjet se třeba se zamilovanými mladými čínskými dvojicemi se dá v obou zahradách, což s oblibou a rád kdykoliv ve volném čase provádím. Obdivovat se dá kde co, za největší devízu právě tady však považuji „obyčejný“ čistý vzduch.

 

Metrem i tramvají

Byl jsem překvapen, když jsem zjistil, že v Pekingu jezdí tramvaj. Dá se na ní přestoupit na periferii města, konkrétně na stanici metra Bagou a jet s ní až do Voňavých hor, což vám zabere zhruba půlhodinu. Pokud vystoupíte na předposlední tramvajové zastávce jménem Botanická zahrada, jejíž označení je kromě čínských znaků pochopitelně i v angličtině, budete na místě určení. Zaplatíte vstupné, které dělá pouhých 10 yuanů, což je lehce nad 30 korun a můžete jít vstříc kráse přírody, klidu a zajímavostem.

 

Pivoňky i prasátka

Je zbytečné popisovat nejrůznější druhy květin, stromy a keře, které je možné v „botance“ shlédnout. Spíše se pokusím zprostředkovat poněkud opojnou atmosféru, která tam při mých návštěvách vládne a kterou se snažím vstřebávat.

Každopádně části zahrady jsou chráněným územím, ve kterém rostou vzácné křovinaté porosty a nízká kleč, venkovní plochy jsou vkusně parkově řešené a obsahují expozice růží, okrasných mandloní a broskvoní, dřevitých pivoněk, okrasných magnólií, jabloní, bambusů nebo trvalek, jak můžete vidět na fotografiích. Návštěvník ocení také velkoryse působící panoramata obrovských jezer. V další části nekonečné zahrady je vysázený třeba les z metasekvojí a tak dále a podobně. Nezapomíná se ani na dětské atrakce a všudypřítomné malé růžové vepříky z plastu, přesně dle sloganu jedné české písničky, kde se zpívá V řadě za sebou, tři čuníci jdou. Důvod je jednoduchý. Číňané nedávno vstoupili do Roku zemského Vepře.

 

Atmosféra

Ta bývá právě tam rozevlátá a někdy i bohémsky laděná. To když občas míjím zamilované dvojice, ale i rodiny s dětmi, které se v „botance“ nerozpakují roztáhnout deku a třeba celý den jen tak polehávat, nebo se oddávat pořádání rodinného pikniku někde v odlehlém koutě zahrady, kterých je právě v Pekingu opravdu habaděj.

Ale nejenom to. Nedávno jsem potkal doslova houf fotografů, kteří v areálu zahrady fotili začínající mladičké čínské modelky. Co na tom, že jedna z usmívajících se krásek neměla potřebnou výšku? Hbitá asistentka přistavila zahradní žebřík a sličná modelka si šplhla na první příčku, asistentka závojem tuto „pomůcku“ zahalila a s ostatním si již vyhrají fotografové a poté dozajista šikovní grafici ve studiu. Heslem show must go on se řídí i tady. Sem tam jej doplní neméně známým sloganem, totiž, že improvizaci se meze nekladou. A z toho se pak namíchá čínský koktejl. Pokud čínská modelka měla ještě jiné maličké nedostatky, tak o těch mi není nic známo. Každopádně při pohledu na onu asijskou krásku na fotografii se mi chce napsat, bohužel.

 

Chrámy a věže

V zahradě se nacházejí také historické objekty, kterými se můžete kochat, například chrám spícího Buddhy, hrobky dynastie Liang, proslulý chrám Wofo a mnoho starobylých, strategicky správně rozmístěných věží. V jejich stínu se můžete skrýt před ostrým sluncem, které v květnu v Pekingu nepochybně pálí, pokud není zrovna zahaleno neproniknutelným smogem. Pěkné počasí musíte zkrátka právě tady jednoduše vychytat. Nikde jinde na světě jsem nesledoval předpověď počasí tak často, jako právě tady.

 

Tropická konzervatoř

Každopádně jedním z největších magnetů pro mě byla návštěva moderního obřího skleníku, který byl otevřen v roce 2000, a to na ploše 9800 metrů čtverečních. Nejmenuje se Fata Morgana jako u nás v Praze, ale Tropical conservatory, čili se jedná o jakousi tropickou konzervatoř, kde je možno poslouchat zklidňující čínské melodie a kochat se přitom nádhernými orchidejemi, vousatými kaktusy nebo třeba spoře oděnými dívkami této specifické konzervatoře, protože právě tam je vskutku tropické horko a hic, tak jako v pořádně vyhřátém Karibiku.

 

Tip na zimu

Pokud budete v Pekingu v zimě – a třeba takový leden je tady extrémně suchý a chladný, doporučuji návštěvu právě tohoto obrovského tropického skleníku. Strávíte v něm klidně celé odpoledne a ještě se jen tak mimochodem zahřejete vlhkým tropickým klimatem. Bude vás to stát 50 yuanů (zhruba 150 korun), protože právě do Tropical conservatory je nutno mít zvláštní vstupenku, kterou si můžete koupit přímo pod majestátně působící palmou, při samotném vstupu do skleníku.

 

Identifikace rostlin

Pokud nejste zrovna vášnivým botanikem, který se v určování druhů rostlin skutečně vyzná, a nevládnete čínštinou, nevadí to.

Drtivá většina rostlin má na svých štítcích také odpovídající latinský název anebo jméno psané anglicky. Všudypřítomné plány cest a nejrůznější ukazatele směru jsou kromě čínských znaků také v angličtině, takže rozhodně nezabloudíte.

 

Pivní know-how

V případě, že jste Češi, kteří mají rádi pivo a neobejdete se bez něho ani jedno odpoledne strávené na procházce v „botance“, vezměte si nějaké s sebou do batohu. V rozlehlém areálu je totiž možné si u nejrůznějších stánků koupit za rozumnou cenu jídlo, nebo třeba kávu či Colu, nikoliv však pivo, nebo jakýkoliv jiný alkohol. Pokud se však rozhodnete v zahradě uskutečnit piknik, klidně si třeba Plzeň dát můžete. Koupíte ji v každém čínském hypermarketu. Tak na zdraví a slávu českého piva i na opojnou vůni právě kvetoucích mandloní, pivoněk, nebo třeba šeříků!

A propos, pro sličné čínské modelky jedno know-how na závěr. Pití piva prý mimo jiné náležitě prospívá ladným a kyprým tvarům ženských předností. Bohužel právě tady věc (zatím) nevídaná!