JIŘÍ JÍROVEC

Influencer je člověk, který může, díky získané popularitě, ovlivňovat hodnoty, názory a postoje jedince. Například, v roli prodloužené ruky reklamy vede okruh svých příznivců k pochopení, že to, co propaguje je „in“.

Ve společnosti se prý rovněž vyskytují influenceři, pracující na zakázku. Jsou služebníky chvilkových vůdců nebo institucí, jimž pomáhají zvýraznit tvrzení, že je demokracie ohrožena. Nejlépe smrtelně.

Existuje i tak zvaný neformální či skrytý influencer, zaměstnanec podniku, který má vliv na své kolegy a spolupracovníky. S jeho pomocí může management podniku čelit různým vnitropodnikovým hrozbám a náladám. Tuto práci dřív vykonávali socialismu nebo až komunismu oddaní soudruzi pod heslem: „Jak budeme dnes pracovat, tak budeme zítra žít.“ Jejich kapitalismu oddaní následovníci vyškrtávají nejasnou budoucnost: „Jak budeme dnes pracovat, tak budeme dnes žít.“

Na internetu se občas objeví cérka přes influencování. Taková je luzného zjevu, loví do sociálních sítí a kořist vyměňuje za co nejluxusnější život.

Sítí nemám, můj zjev již dávno není luzný a luxus povalování v exotických destinacích mě neláká. I tak mě ale influencování přitahuje.

Rozhodl jsem se pro jeho zatím neznámou variantu: Stanu se demokratickým influencerem.

Jako lid mám právo podílu na vládě a tak budu ovlivňovat hodnoty, názory a postoje politiků.

Začal jsem s málem. Starostí o bezdomovce se psem. To je obtížná kombinace. Psa nemůžete vyhnat a opustit, kdežto bezdomovce ano. Bezdomovec se psem se jen těžko uchytí v noclehárně.

Trápí mě, že v naší zemi existuje chudoba i bezdomovectví, že šmejdští poslanci přijímají šmejdské zákony, existuje obchod s chudobou, hazard, lichva a nedostupné bydlení.

Nechtěl jsem hned jít do nejvyšších pater politiky a tak jsem začal u starostky své městské části a jednoho ombudsmana.

Počáteční nezdar mě přivedl na myšlenku oslovit poslance. Oslovil jsem jich 169, ještě před volbami v roce 2017. A zase to dopadlo bídně.

Poslanci jsou chráněni asistenty, jejichž předobrazem je Sir Humphrey Appleby ze známého britského seriálu. Skóre jednotlivých stran (otevřené, ale ne nezbytně přečtené vs. neotevřené dopisy) bylo následující:

KSČM 22 - 9

ČSSD 12 - 30

TOP 09 7 - 14

ODS 6 - 6

ANO 2011 22 - 22

KDU-ČSL 4 - 6

OSTATNÍ 4 - 7

CELKEM 75 - 94

Zajímavý je rozdíl mezi KSČM a ČSSD, tedy stranami, které by proti chudobě měly bojovat nejvíc.

Z tehdejších předsedů politických stran na můj dopis zareagovali jen Andrej Babiš a Karel Schwarzenberg. Bariéra asistentů mě od ostatních odrazila do bezpečné vzdálenosti. Dokonce i od předsedy ODS Fialy, který kdysi zdůrazňoval, že myslí na každého jednotlivého občana.

Z řadových poslanců se osobně ozvalo jen několik. Jejich reakce byly buď vyčítavé „jak si dovolujete o něco žádat“ nebo omluvné „jsme chudí, pomáháme jinde“.

Po této zkušenosti jsem zamířil na úroveň ministrů. To je panečku jiná klasa. Mají peníze na dvojí kryt, něco jako v boxu. Jejich odpověď přijde od vysoce postaveného úředníka, třeba ředitele odboru. Vždy s poděkováním za projevený zájem. Před podpisem je někdy žádost o doplňující informace, někdy knížecí rada, že není nic snadnějšího než zajít na úřad a tam vyplnit příslušný formulář.

Přes nezdar v boji s bezdomovectvím a chudobou jsem se rozhodl nepolevit. Svoji pracovní náplň jsem rozšířil o zabezpečení občanů ve stáří.

Jedna ministryně reagovala osobními emaily. Jinak vše dopadlo jako vždy. Hodnoty i náměty skončily v pomyslném odpadkovém koši.

Čím výš politik sedí, tím pečlivěji je izolován od těch dole. Proto existují ochranky, automobily se zabarvenými neprůstřelnými skly, bezpečné trasy se zavařenými dekly kanálů, alternativní únikové cesty, tiskové konference s vybranými novináři a otázkami a třeba jízda v koloně dvou nachlup stejných vozidel, aby se nevědělo, ve které ten který papaláš právě jede.

Vyspělé demokracie pečlivě ochraňují právo občana na protest. V USA a Kanadě byl dosažen sám vrchol zvaný Protest Area. Většinou jde o parkoviště, bezpečně vzdálené od míst, kde se papaláš pohybuje. Na jednom takovém místě předvádí Milan Kohout svoji performanci.