Karel Sýs hovoří s JIŘÍM ADAMCEM

 

Říká se, že když umělci zaslechnou slovo „politika“, naskočí jim husí kůže. Prý jsou buď zcela apolitičtí, anebo naopak naivně opakují, co se po nich chce slyšet.

U herců se to zdá být samozřejmé – ráno zavražděný, večer vrah a naopak.

Ty jsi však nejen homo politicus, ale navíc si nebereš pověstné servítky.

Nevím, jaký jsem, respektive jakou mám pověst. Je mi už dost let a došel jsem do bodu svého života, kdy už chci říkat jen to, co si opravdu myslím. Vedu spory s mnoha celoživotními kamarády, kteří se pasovali do pozice soudců, kteří k odsuzujícímu rozsudku nepotřebují naprosto žádné důkazy.

To není nic pro mě. Nejsem už naivní puberťák a k odsouzení kohokoliv bez důkazů se obejdu.

 

Co říkáš na využívání, či spíše zneužívání nemocí politiky? U amerických prezidentů jsme si na to museli zvyknout, ale v Čechách snad poprvé zaznělo z úst předsedy ODS Fialy, že až epidemie poleví, opozice to vládě spočítá?

Co asi chce počítat?

Myslím, že vím, co by předseda ODS pan profesor Fiala vládě rád spočítal. Rád by řekl, že vláda může v koronavirové krizi za všechno zlé, co se občanům stalo a stále děje. Nikdo z opozice není schopen vidět problém virové infekce objektivně, protože se to přece dá dokonale zneužít k útokům na politické odpůrce.

Nikdo netvrdí, že všechno, co Babišova vláda udělala, je vzorem dokonalosti a bezchybnosti, ale protože celou dobu pečlivě průběh infekce v Česku sleduji, jsem přesvědčený, že to zvládnout o mnoho lépe nešlo.

Vše, co je vládě vyčítáno, jsou jen politické hrátky… ale taková politika už ve své podstatě je.

 

Česká nejen politická, ale už i občanská scéna strašlivě zesprosťačila.

Nedávno se známý herec Vetchý svěřil, že chtěl svého času zabít Husáka, že se však neodvážil. Dnes však určité vrstvě projdou bez odezvy i výzvy k vykrvení hlavy státu.

Já všechny tyhle tendence nevidím tak příkře. Řeč se mluví a voda teče…

Žijeme čas, v němž může dav stávkovat, kdy a kde se mu zlíbí, je možné plivat po premiérovi, je možné říkat zcela evidentně nepravdivá tvrzení a pravdivá beztrestně a veřejně zpochybňovat. Ale tohle právo je obsaženo v samé podstatě demokracie a je na občanovi, aby si věci, které ho obklopují, rozklíčoval.

Pravda, lehké to občan nemá…

 

Lze v takové atmosféře natočit film, který by byl rubem filmů z nejranějších 50. let?

Nevím, jestli někoho zajímají filmy, které by byly rubem filmů z padesátých let…

Film stojí peníze, poměrně hodně peněz a nelze natočit mnoho filmů, na které se do kina nechodí a „někdo“ je ochotně zaplatí. Filmy se točí pro diváky… a mají svá přísná ekonomická pravidla.

 

Po Únoru 48 se vyrojili agresivní svazáci. Vyhazovali profesory, zostouzeli spisovatele opačného ražení. Ale taky jezdili na stavby socialismu, udělali mnoho užitečného, což přetrvalo dodneška.

Po Listopadu 1989 se opět vyrojili nejen noví, ale i bývalí svazáci, kteří si pokolikáté už dokázali spíchnout nový kabát. Ale zatímco deset let po Únoru už byla společenská situace jiná a v roce 1989 se už nepsalo o imperialistických štváčích, aspoň ne tímto výrazivem, po dlouhých třiceti letech se nejen situace neuklidnila, ale naopak směřuje – neváhám to říci – k fašismu. Možná slyším trávu růst, ale roste setsakramentsky rychle!

Ani tady nevidím situaci tak příkře. Každý může říkat, co chce a existuje mnoho těch, co mají peníze a tyto tendence rádi saturují. Mají k tomu své důvody…

Vše je v tomto čase o penězích, a pokud na tom někdo vydělává, bude to existovat, ať se to někomu líbí nebo ne.

Tendence k fašismu nevidím, nejvýše sprostotu a ochotu veřejně bezostyšně lhát…

 

Už jsem asi taky nakažený politikou. Takže prosím řekni něco o svých uměleckých plánech, o filmech a inscenacích, na které diváci zase nezapomenou.

Politika není infekce, politika vytváří naše životy, minimálně k nim vytváří fundament… takže se nás týká. Všech.

Ale to není nic nového, tak to přece bylo vždy. A zase to vždy tak bude.

A moje umělecké plány?

Jsem starý muž, i když se osobně cítím jako chlap středního věku, sil mám na rozdávání… ale není mi to nic platné. Jsou tady noví, asi lepší, a mají důvěru vedení rozhodujících institucí… takže Adamec je už out.