FRANTIŠEK DOSTÁL

Počet všeho znalých a vědoucích lidí se zvyšuje nebývalou měrou. Právě tohle zjištění mě přišlo na mysl alespoň na chvíli v čase, když jsem na televizní obrazovce spatřil naši parlamentní sešlost, kdy se měl schvalovat státní rozpočet. Měl jsem pocit, že premiér skončí podobně jako jeden vladař v Sarajevu. Provizorní státní rozpočet netrvá věčně ani láska k jedné slečně. Většina pozměňovacích návrhů k úpravě státního rozpočtu byla zamítnuta. Někdy z hlasování šlo dokonce vycítit i jakési podivné vztahy někde v pozadí. Při bližším pohledu na televizní obrazovku spatřil jsem rovněž absolventa Oxfordu, ale toho v Plzni, Marka Bendu, jak si čte noviny. Taková normálka, řeklo by se. Za třicet let posedávání v parlamentní sesli již od mladistvých let mu jen ubyl a zešedl vlas. Vždyť i další sedící i stojící kolegové zírají na obrazovky svých počítačů, neboť souhlas či nesouhlas s návrhy na úpravu rozpočtu probíhaly pomocí tlačítka. V pracovní době lze se možná pohybovat na poli vedlejší pracovní činnosti. Lepší příští se tak přibližuje mnohem rychleji, když místo deště budou z oblohy vypadávat peníze. O ně jde v prvé řadě, anebo se pletu? Můj návrh na snížení poslaneckých platů by byl určitě zamítnut. Máme se nějak moc dobře, a tak přišla touha po hádanicích. Škoda převeliká.

Rozložení partajních sil od posledních voleb se poněkud upravilo a důkazem byl poměrně vysoký počet nesourodých návrhů na změny ve státním rozpočtu. Zřetelná je dokonce i snaha odstranit vládní kabinet. Někde v pozadí zřejmě již přešlapuje řada vynikajících osobností, z jejichž tváří lze vyčíst blížící se lepší časy. Škoda jen, že nám nějak víc překáží chvíle, kdy je klid a pohoda, kterou narušují snad jen tisíce přibývajících aut, co jsou slyšet pod okny. Ono je skutečně obtížné potýkat se s rostoucím a zvětšujícím se deficitem, ale o lepším příštím lze vyslovit rovněž hodně slov. Ne každý si je ale vyslechne, protože všeho znalý člověk ví, jak připravit a vyčistit cestu pro příchod skvělých časů. Třeba i zase s někým jiným v čele, kterého ale brzy zaskočí miliony chvilek, z nichž bude zřejmé, že si počíná hloupě…

Apropó, už je jasné, že za neplatiče alimentů je bude uhrazovat stát. K jejich vymáhání však stát bude potřebovat další úředníky a zřejmě i peníze na poštovné, někdy i do ciziny. Prostě bude i na tomto poli lépe. Ještě lepší časy jsou na dohled.

Polepší se konečně ale také lidi?