FRANTIŠEK DOSTÁL

Kam že odešel Jiří Stegbauer přezdívaný Jura? Odešel kamsi na nebesa za svým oblíbeným spisovatelem Jaroslavem Foglarem, aby se opět za jeho dohledu pokusil ulovit všech třináct bobříků. Nakladatel a básník Jiří Stegbauer (7. 1. 1949 – 2. 3. 2021) se dožil 72 let a byl velkým propagátorem Foglarova díla.

Uběhlo již moc let od chvíle, kdy mě Jura poprvé navštívil v mé garsonce o šestnácti čtverečních metrech, a já musel vzpomínat na poválečná léta, kdy jsem jako kluk hltal časopis Vpřed, neboť jsem byl členem Foglarova čtenářského klubu Skaláci.

Odešlý Jura, rodák z Poděbrad, věnoval svému rodnému městu také velkou publikaci. Jako by byl Jiří snad nějakým následovníkem Jiřího z Poděbrad. Vím také, že se v rodném městě zasloužil i o několik výstav a já byl u toho.

Jako novinář Jiří propadl i kouzlu básnění a (nejen) ve sbírce Andělé v noční tmě o tom podal zřetelný důkaz. Byly to totiž verše plné lásky od rodičovské až k milostné, ve kterých pozorný čtenář mohl objevit i úsměvné momenty.

Založil si rovněž vlastní nakladatelství (Ostrov), v němž spatřilo světlo světa i několik mých fotografických publikací. Byly to vždy rozverné chvíle, když jsme se společně ve skladu v Papírenské ulici u Císařského ostrova přehrabovali v mnoha všelijak potištěných papírech a dokonce i v úsměvných pohlednicích malíře Karla Franty.

Jako milovník a ochránce díla spisovatele Foglara zasloužil se rovněž o publikaci Po stopách Rychlých šípů. Připravil i sborníky věnované všem blízkým lidem, kteří měli mnoho společného s Foglarem – Jestřábem.

Cítím, že básník a vydavatel Jura Stegbauer tam někde nahoře v oblacích nemusí opět lovit bobříka slušnosti. On ho totiž získal již dávno v minulosti a nikdy v životě se mu nezpronevěřil. Vlastně ještě před nedávnem se mne dotazoval, zda může použít moji fotografii Jaroslava Foglara v dalším sborníku, věnovaném všem, kdo byli ovlivněni romantikou, pravdou a poctivostí v životě.