JAROMÍR VAŠEK

Talentů v nejrůznějších oborech má Donbas bezpočet. Jedním z nich je 11letá Arina Batosskaja (nar. 20. 7. 2009), žákyně výtvarného oddělení Dětské školy umění č. 6 v Doněcku (DLR). Kromě kreslení se věnuje také tanci v tanečním klubu Perla. Arina začala doma kreslit již ve dvou letech. Kreslení se jí zalíbilo, rodičům se její kresby líbily, tak ji v pěti letech přivedli do výtvarného oddělení Dětské školy umění k učitelce Ljubov Šumilkině. Jelikož do školy přijímají děti až od osmi let, nechtěli Arinu vzít. Máma Ariny učitelky přemlouvala a ukázala jim Arininy výkresy. Jelikož se všem zalíbily, Arinu vzali. Jako pětiletá kreslila ve skupině 8-9letých dětí. Nejradši kreslí zvířátka a pohádkové postavy.

Již jako sedmiletá měla Arina svou první samostatnou výstavu kreseb. Výstava pod názvem Osobní výstava Ariny Batosské se uskutečnila v dubnu 2017 v Domě umění v Doněcku, kde postupně představovali práce dětí z Dětské školy umění č. 6. V Doněcku ve výstavním centru Uměleckého muzea ArtDonbass se v květnu 2017 Arina zúčastnila výstavy kreseb s názvem Věrní přátelé dětí, věnovaná známým kresleným postavičkám dětského spisovatele Eduarda Uspenského (1937-2018, autor postaviček krokodýl Gena, Čeburaška, pes Šarik, kocour Matroskin aj.). Mezi pracemi mladých výtvarníků z dvaceti výtvarných škol a škol umění měst DLR vybojovala Arina 1. místo v kategorii Grafika. Svou kresbou přispěla Arina i do Mezinárodního projektu Děti kreslí mír („Chraňte nás před fašismem a světovým terorismem!“), v němž se shromáždily kresby dětí z LLR a DLR a který je podporován Luganskou a Doněckou republikou, Jižní a Severní Osetií, Abcházií, Čečenskem, Náhorním Karabachem, Podněsteřím, Dagestánem a dalšími zeměmi. Výstava dětských prací se konala nejprve v květnu 2017 v Doněcku v Uměleckém muzeu ArtDonbass a v srpnu 2017 v rámci oslav Dne města Doněcku také v Centrálním parku kultury a oddechu A. S. Ščerbakova . Poté byla výstava poslána do Lugansku, Moskvy, Sankt Petěrburgu, Nalčiku (Kabardino-Balkarská republika), Cchinvali (Jižní Osetie), Čečenské republiky, Dagestánu a dalších republik, aby demonstrovala touhu malých obyvatel LLR a DLR po míru. V únoru 2018 získala Arina v VII. Všeruské soutěži žáků výtvarných škol a výtvarných oddělení Dětských škol umění „Jižní motivy“ v Astrachani v Rusku 2. místo.

Při oslavách Dne města, v rámci festivalu Vezměme se za ruce, přátelé!, byla 25. 8. 2018 v Uměleckém muzeu ArtDonbass otevřena druhá osobní výstava kreseb Ariny Kaleidoskop fantazií.

„Obklopeno rodinou a přáteli, cílevědomé dítě se svými nadějemi a sny zářilo jasnou hvězdou. Mladou umělkyni srdečně přivítala ředitelka Uměleckého muzea Art-Donbass Jekatěrina Kaliničenko, slova uznání zazněla od její učitelky Ljubov Šumilkiny i ředitelky Školy umění č. 6 Niny Logviněnko, a proslulý doněcký sochař Alexandr Skorych jí popřál, aby neodbočila z nastoupené cesty. Na výstavě bylo představeno více než 50 kreseb Ariny, a jedna z nich se zalíbila doněckému malíři A. I. Lysovovi. Proběhla výměna dospělé a dětské práce. Díla 9leté Ariny jsou nejen jasná v provedení, ale také plná lehkosti a nadšení, jako by na ně dopadalo sluneční světlo. Každé dílo má svůj vlastní styl, světonázor, uměleckou vizi Ariny. Děti z různých obvodů Doněck a Makejevky se nechávají inspirovat bohatstvím a rozmanitostí zápletek, spontánností a kouzlem dětských obrazů,“ psalo se v tisku.

Návštěvníci se podělili o své dojmy v knize hostů:

„Jsi velmi talentovaná dívka. Pokračuj v tomto duchu, kreslíš prostě úžasně. Kosťa, 10 let.“

„Ahoj, Arino. Jsi skvělá, máš nádherné kresby, spoustu ocenění a diplomů, tak se drž. Čekám na tvé nové kresby a obrazy. Liza, třída 4.A.“

Výstava měla být otevřena do 10. 9., byla ale pro velký úspěch prodloužena do 26. 9. 2018.

Je ještě třetí osobní, stálá výstava Ariny, a to u ní doma. V ložnici jsou vystaveny kresby Ariny, v předsíni její mladší sestry Marianny.

Arina se úspěšně zúčastňuje mnoha domácích i zahraničních soutěží, např. v Sankt Petěrburgu, Jaroslavli, Kaliningradu, Moskvě, Baltijsku aj. Nejvíce si Arina cení vítězství na soutěži v Sankt Petěrburgu, protože tam bylo velmi mnoho účastníků. Na výstavě Děti Donbasu proti válce v Samaře si jeden moskevský umělec zakoupil kresbu Ariny, která se mu zalíbila. V dubnu 2019 získala Arina ve věkové ktegorii 9-10 let cenu Grand Prix v soutěži Toto město je nejlepší město na Zemi!. Oceněna tak byla její práce Hrdost Doněcka-Park kovaných postav. V červnu 2019 Arina zvítězila v městské soutěži dětských kreseb Sluneční kruh. V květnu 2020 se Arina zúčastnila v taneční části Mnohožánrového festivalu Avantgard. Prohlásila: „Tanec mám moc ráda, tanec je pro mě život, tanec, když tancuji, vidím svět jinak a chci se o něj podělit s ostatními.“ V září 2020 Arina zvítězila v obvodním kole městské soutěže domácích mechanických hraček a logických deskových her, které se konalo v Centru dětské a mládežnické tvořivosti Buďonovského obvodu Doněcka. Arina zvítězila v kategorii 7-11 let, „Mechanické hry a hračky, mechanismy využívající prvky elektrotechniky“, se svou prací „Závodní auto na gumovém motoru“. V říjnu 2020 získala Arina 2. místo v Mezinárodní mnohožánrové soutěži v oblasti kultury a umění Umělecké dědictví. V prosinci 2020 Arina zvítězila v 13. obvodním festivalu mladých talentů Naděžda 2020. Ve stejné soutěži získala její sestra Marianna také 1. místo. V témže měsíci Arina zvítězila v Mezinárodní soutěži Betlémská hvězda v Izraeli.

V prosinci 2020 se stala Arina v konkurenci mnoha dětí ze všech devíti doněckých Dětských škol umění a Dětské výtvarné školy absolutní vítězkou - získala Grand Prix (bez rozdílu věku a kategorií) městské soutěže Zima zpívá, zvučí… se svou prací Zimní pohádka. V únoru 2021 zvítězila Arina v soutěži Tvůrčí dílny na Krymu v Rusku, v kategorii 10-14 let, Galerie dovedností“ (hosté soutěže).

Arina se spolu s dalšími žákyněmi výtvarného oddělení Dětské školy umění č. 6 v Doněcku chystá na účast ve 49. ročníku Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice 2021 v České republice, jejímž letošním tématem je Robot a umělá inteligence.