JAKUB STEIN

– Taky jim, pane Kohn, volal náš hysterický bývalý kamarád eR?, neudržel se už na schodech kavárny (byla to Louvre, nebo nebyla) zvědavý pan Roubíček.

– To vědí, že jo, smál se pan Kohn, ale pan eR nevolal, spíš ječel, jako kdyby šlo o nedotknutelnou samostatnost samýho Tchaj-wanu, a pořád opakoval, jak je to možný, jak je to možný, když máme veřejnoprávní média pod kontrolou. Jak je možný, aby Jiří Suchý zpíval o strohé krutosti na piráty, co jim „lámali vaz i hnáty“?

(Pan eR je proslulý. Proslavil se neuvěřitelnou statečností a čistotností. Jednak důrazně pohrozil jedné supervelmoci, druhak se nezalekl nedobrého zvuku slova čistka a pozapomněl na krásné heslo nejsme jako oni, to on se dal slyšet, že se to všude, kde se cokoli rozhoduje, vyčistí od všech, co nebojovali (zalykal se) proti pre… a pre…, které je třeba z veřejného života vystrčit; nebál se, že už tím vystrčil sám sebe.)

– „To byl ovšem ještě středověk“, zpívali dál V+W a dodávali, že „ve věku elektřiny a páry / zatlačila věda čáry máry“ a že „i bez šibenice jde to“. Pan eR si snad nevšim, pane Kohn, že to je z písničky pánů Voskovce, Wericha a Ježka? Ti přece ani nemohli znát dnešní piráty. To by snad i pan eR měl vědět!

– Představěj si, že kupodivu věděl, a právě to ho ještě víc rozpálilo. Poučil pana Suchého, že by se s tou povedenou trojkou, která za první republiky umetala cestu bolševikovi, neměl zahazovat. Mladý televizní divák dneska, a o něho hlavně kráčí, piráty přec přímo žere a ani ho nenapadne, že nebyli všici dycky tak fajn jako jsou ti dnešní; myslí si, že byli fajnoví; dnešní by se nepomenovali přeci po někom, kdo přepadal, zabíjel a dokonce loupil; copa nejsou dnešní ušlechtilost sama, jak se upřímně předváděli před posledníma volbama?

(Potom si pan eR dal vysvětlit, že pan Suchý by se dneska nedopustil takové nehoráznosti, aby tak zpíval v nové krásné době. Nazpíval to v pořadu k nedožité stovce let od narození pánů V+W, kdy tady žádní piráti ještě nebyli; ačkoli byli, jen si tak drze ještě prostě neříkali.)

– No fajn, nedal se pan eR (nebo to byl pan Vé anebo pan Bé?) zastavit, pan Jiří Suchý je z obliga a on určitě nenadhazoval, že je tu pořád středověk, jen převlečený; to by si nelajsnul. Tím hůř pro hrozně nezodpovědné živly v našich médiích, kde jsou sice už jenom naši lidi, ale buďto chrápou na vavřínech, anebo mají velikánské starosti a tajně dnešní piráty nenávidí, jako by s tou nenávistí nemohli pár chvilek ještě počkat. Jenže s tou nenávistí nečekají ani piráti…

Tak anebo naopak, shodli se pánové Roubíček a Kohn, zaplatili a kontrole u vchodu zas ukázali průkaz, že jsou nedávno očkovaní, třebaže nevcházeli, ale vycházeli. Co když venku je ještě nebezpečnějc? Sicht je sichr a na rozdíl od sachru nejde na tloušťku.