EVA FRANTINOVÁ

Každý na něčem vyrostl. Na parapetu. Na zahradě. Na kostkách linolea. Na své ulici. Na babiččiných kolenou. Také na knihách.

Ležet na gauči v knihách – to byl i můj svět.

Z básníků mne neminul nejprve Oldřich Syrovátka, Josef Lada, potom Jan Alda, Jan Noha, Jan Čarek. Básničky i říkadla říkala jsem nazpaměť v kuchyni k pobavení obecenstva. Možná tentýž obrázek – jakoby nakopírovaný – visel kolem roku 1960 v různých domácnostech. K pobavení.

Pamatujete? „Jen mít oči k vidění /uvidět, co každý z lidí /nevidí a neuvidí…“ Anebo: „Kdyby tu nic nebylo / nežli rorýs pod oblaky, / než ten bodlák pro čmeláky, / mně by se tu líbilo…“ Čaroděj Čarek! Kdo by nepodlehl jeho kouzlení. Básničky levitovaly v ústech a rýmy šlapaly v přesném rytmu po bytě. Pár – dnes by se řeklo „exkluzivních dětských autorů“ mi stačilo a z jejich knížek i pár básniček.

Každý na něčem vyrostl a jenom něco se mohlo „strefit“ do jeho prvních šesti let. Něco co tam zůstalo, ostatní – ještě nenapsané – čekalo na další drobotinu. Nebyla ještě na světě.

Tak moje dětství nezastihly verše: „Takový vláček jinde není, / Kdepak dnes vlaky na páru! / Jezdí jen z Chocně do Jelení / a pomalu a postaru. / Ten vláček vozí tátu / denně do práce. / Topičovi na lopatu /sedá bělásek.“ Napsal Karel Boušek.

Nezastihla mne knížka Jaro, napověz od Miroslava Floriana. Přišla jsem v ní i o Prázdninové ráno: „Dva sandálky rozumují / kam asi dnes poputují. / Neví pravý ani levý, / sama Idunka to neví, / ale naši Idunku / najdete vždy na slunku.“

Přišla jsem i o Aprílovou školu Jiřího Žáčka. O Telefonní příhodu: „V telefonním automatu, / i když je to k nevíře / sedí zvíře a to žere / padesátihalíře…“ „Mami, co jsou to padesátihalíře a budky s telefonem?“, ptaly by se dnešní děti. Obojí je už z oběhu, ale z budek jsou někde pěkné knihobudky.

Asi dětinštím, když jsem se tuhle začetla do knihy Do Tramtárie, kterou napsal Miroslav Válek. Ale jak se jinak seženete místenku a dostanete se mezi dva kluky z třetí C, kteří jeli a vlastně stále jedou k babičce na prázdniny?