JIŘÍ JÍROVEC

Já šel na vojnu s ideálama, já jsem myslel, že se bude rabovat… tohle ale není rabování, to je srabování.

Jan Werich ve hře Husaři

Přípravy na válku jsou zatím chaotické. Zdá se, že si někteří politici neuvědomují, že s nenávistí k srpnu 68 nelze vystačit donekonečna.

Důležité je potlačit obecný odpor ke krvi, vyhřezlým střevům a roztříštěným lebkám. Některá média to již dělají. Vázne-li přísun nových případů, navštíví archivy, aby výchova mohla nerušeně pokračovat.

Zásadním nedostatkem zůstává přecitlivělost redaktorů, kteří umenšují účinek své práce varováním, že žádaný materiál je drsný. Zapomínají, že pro budoucího bojovníka nesmí být nic drsné. To by pak mohl protivníka litovat. 

Obrovskou překážkou je legislativa. Z období covidu víme, že shora přišel názor, že vláda nesmí prosazovat nic, co řádně nevysvětlí. Šlo o to, aby i ten nejhloupější soudce pochopil, co vláda nařizuje a mohl se kvalifikovaně rozhodnout.

K tomu přistupuje branný zákon 585/2004 Sb. V něm jsou dvě naprosto velké chyby.

Tou první je právo odmítnout službu z důvodů svědomí anebo náboženského vyznání. Otázka je, co s islámem, a obecně, jak se bude svědomí a víra dokazovat. Možná nakonec budou všichni tauglich.

Nedávný průzkum pro ČT zjistil, že jen 24 % Čechů je ochotno pomoci armádě bojovat s nepřítelem, kdežto 62 % to odmítá.

Zeman zatím vyhověl žádosti 103 mužů, kteří chtěli okusit vojnu. Několik se jich nevrátilo a zájem zvadnul. Lze předpokládat, že procento ochotných je nadsazené.

Druhou chybou braného zákona je, že povinnost výcviku nemají poslanci, senátoři a významnější úřednictvo. Za války rozhoduje vláda, nikoli poslanci nebo senátoři. Na přijímání pokynů z NATO a Washingtonu by stačil premiér se sekretářkou.

Z hlediska bojové morálky je nanejvýš důležité, aby na prvním tanku šla do boje ministryně národní obrany. Významnou symboliku představuje i prezident na vozíku, který by berlou ukazoval kudy na Putina.

Braný zákon chrání těhotné ženy a matky dětí do tří let. Péče o kanonenfutr se dlouhodobě vyplatí.