JIŘÍ JÍROVEC

Ten si zas nasral do krku, až mu hovna tečou po bradě!“

Hodnocení politicky výchovného snažení Malinkatého ďábla Andělínem Střevlíčkem.

Josef Škvorecký, Tankový prapor

Na vojně bývalo provozováno pravidelné PŠM na PVS. V překladu: Politické školení mužstva na Politicko výchovné světnici. To bylo v době, kdy se zlí imperiálisti a váleční štváči snažili „ohrozit svrchovanost, územní celistvost, lidově demokratické základy země nebo značnou měrou ohrozit vnitřní pořádek a bezpečnost Československa“.

Některá školení jsem zažil jako čerstvý četař-absolvent, ale podrobnosti na mě nechtějte. Od doby, kdy jsem se jako četař-absolvent ocital na PVSce tankového praporu, uplynulo bezmála 60 let. Nebylo vše tak zábavné jako u Škvoreckého. Dopad na myšlení nás záklaďáků to mělo spíš žádný než jen malý. Naši životní filosofii ovlivnil Suchý se svým Tulipánem a touhou žít a posléze Kryl: „Co mi to říkáte? Že šel bych zas? Rád? Odpověď čekáte? Nasrat, jo nasrat!“

Od doby, kdy se na PVSkách střídala nuda s poloskrytým posmíváním se svět změnil. Proud peněz se ustálil směrem k bohatým a v globální vesnici usídlila pohoda. Dali jsme se na úprk k horizontu, za nímž čekají lepší časy, a ušlo nám, že celosvětově vítězný kapitalismus dál vede války, přestože úspěch měla přinášet schopnost vymýšlet nové a lepší, kdežto zbytek by obstarala neviditelná ruka trhu. Jenže před nedávnou dobou přišla rána: Vláda nás uvědomila, že existuje skrytý, ale mocný nepřítel schopný „ohrozit svrchovanost, územní celistvost, demokratické základy země nebo značnou měrou ohrozit vnitřní pořádek a bezpečnost Česka“.

Vláda se ve své moudrosti rozhodla pro správné řešení, totiž říct i těm nejhloupějším úplnou pravdu: Vy tam dole nechápete, že dezinformace představují pro naše bytí smrtelné nebezpečí.

Vláda proto bere nastávající bitvu na vlastní pětikoaliční bedra. 

My publicisté se do boje s dezinformacemi ve vlastním existenčním zájmu ochotně pustíme. Musíme ovšem vědět, čemu a kdy se máme vyhnout a jak bojovat s Putinovými agenty, kteří budou nás publicisty udávat a falešně obviňovat. Potřebujeme vládní příručku pro PŠP, abychom ve vlastních řadách nastolili potřebnou disciplinu. Ta musí být. Řečeno slovy klasika: Musíme mít strach z toho, že třeba na Karláku by byl na každém stromě jeden publicista bez discipliny.