IVO FENCL

18. 8. 2021 zemřel guru optimismu, výtvarník, renesanční smíšek J. J. Jícha: dožil se bezmála 88 let. Vedle malování a kreslení i psal; taky verše. Po praxi v Městské knihovně Plzeň (to měl už maturitu) pracoval v Parku kultury a oddechu v tomto městě a uměl „vystřihnout“ i padesátku plakátů měsíčně. Toť praxe do zbytku žití: k nezaplacení.

Patří sem i návrhy pro filmový festival včetně ústředního loga, které se dostalo taky na zápalky.

Skupova Plzeň byla další akcí, kde se grafik vyřádil (1971), a loga dělal pro Ex Plzeň, Alfu (divadlo), ZOO, pro Pionýrskou železnici, ordinace. Znali jsme je v dětství, jen si nevšimli podpisu; vlastně chyběl.

Až do USA pronikly jeho kalendáře tištěné družstvem invalidů Styl.

Ve spolupráci s kamarádem Jozou udělal Jícha taky železniční betlém: figury s předobrazy v reálných pracovnících depa Česká Třebová.

Vtipy kreslil do Dikobrazu, sobotní Pravdy.

Barevné litografie-grafické listy jsou dnes velmi cennou komoditou a často se z nich šklíbí vodník Pepino. Neví každý, že autor odkazuje na hrůzný moment dětství, kdy se málem utopil ve Střele.

Tuší kreslil sta tváří krásek, to je hned jedna potenciální výstava.

Ilustroval knihy, dělal EXLIBRIS (v jejich světové encyklopedii má 20 stran!), co se pohádek týče, i je vymýšlel (Cesty k princeznám).

A úvahy, eseje, články, verše…

Uměl si vyhrát nad papírem, rovněž s řečí českou, a stvořil mnoho maleb větších rozměrů. Ale omylem bylo by se domnívat, že měl legracista v žití jen veselé momenty – a své milé paní Marii pomáhal dvacet let bojovat s roztroušenou sklerózou.

Narozeniny by Josef Jícha oslavil 7. listopadu.