JIŘÍ JÍROVEC

Prý jsme si již dávno měli zajistit energetickou nezávislost, říkají dutolebci, obviňující předcházející vládu, že nás nevymanila zpod ruského jha. Nedochází jim, že v současném světovém propletenci politických a ekonomických vztahů na nějakém Česku nikomu nezáleží. 

Klíčovou roli ve vývoji v Evropě hrají Spojené státy, které chtějí vést svět silou svého příkladu anebo příkladnou silou. Můžete si vybavit jedinou analýzu nebo komentář, zabývající se tímto heslem? Spojené státy dosáhnou svého cíle jen tehdy, když oslabí ekonomické vazby mezi Německem a Ruskem, oslabí Rusko interně a na závěr se pustí do Číny. K tomu potřebují získat dostatek slouhů, kteří odradí vlastní populaci od nesouhlasu. To lze dosáhnout vytvářením atmosféry strachu před choutkami Ruska a Číny. Hodí se i zbídačení mas. Kdo nebude mít na vlak, nepojede do Prahy protestovat.

Sankce proti Nordstreamu 2 představují uskutečňování americké strategie v praxi. Není pravda, že nebyl uveden do provozu kvůli konfliktu na Ukrajině. Plynovod byl připraven k zahájení provozu daleko dřív. USA zavedli sankce proti Rusku a hrozili společnostem, které se podílely na jeho budování.

Putin by prý rád dodával nasmlouvané množství plynu, ale nemůže kvůli sankcím, které ztěžují údržbu Nordstreamu 1. Jeho argumenty by byly irelevantní, kdyby byl zprovozněn již natlakovaný Nordstream 2. Jenže to USA jen tak nepřipustí.

Cenu plynu ovlivňuje řada faktorů. Společnosti, které kvůli sankcím odstoupily z projektu, totiž odepsaly obrovské částky a budou je chtít dostat zpátky. Společnost Shell odepsala jeden bilion eur. Plyn lze dostat do EU i různě nákladnými a krkolomnými způsoby. Zkapalněný plyn potřebuje terminály a lodě, provozovatelé existujících plynovodů požadují poplatky.
Naši politici nemohou ovlivnit mechanismus, který cenu plynu nastavuje. Budou muset najít peníze, které umožní lidem přežít.

Mohou sáhnout na peníze, které přihodili do kapsy bohatých v rámci zrušení superhrubé mzdy. To je kolem 80 mld. každý rok.

Mohou odmítnout účast na vojenských akcích NATO, jako to před lety udělala Francie. Mohou odmítnout 2 % HDP na zbrojení.

Nemáme grošíky, to ten Babiš. Jejich inteligence bohužel stačí jen na ponižování demonstrujících. 

Snad nejlépe to předvedl starosta Řeporyjí Novotný: „Přivedly je tam proruské názory a strach z budoucnosti, který u nich chápu, a jejich budoucnost je mi lhostejná. V antické Spartě tyhle typy házeli z útesu coby pro společnost nepotřebné.“

Lze dodat, že Němci házeli jiné „nepotřebné“ do plynových komor.