FRANTIŠEK DOSTÁL

Jsem toho mínění, že se určitě dostaví půvabné jarní dny plné dívčích úsměvů a lidí posedávajících za slunečního svitu, dokonce s rozečtenou knihou, na lavičkách na stráních Petřína, ale i jinde. Ne, jaro nedokáže zrušit usnesení žádné politické strany!

Milovníci bílých plání a front na lyžařské vleky však v tuzemsku trošku posmutněli. Neměli tolik možností využít své nové lyže, před krátkým časem opřené o zeď vedle vánočního stromku. Možná i u těchto lidí se později dostaví stesk po začtení se do románu, v němž se hlavní hrdina proslavil tím, že občas své oči odklonil od tabletu a uvolnil invalidní sedačku pro stařenku opírající se o dvě hole. Totiž i vrásčitá tvář staré ženy zatoužila v sousedství stromů s vyrážejícími bělostnými květy začíst se třeba již popáté do své oblíbené knížky o komtese Jáje, co se konečně popáté šťastně provdala.

Jarní slunce zahřívá a možná vybídne ukvaltovaného človíčka, aby se rozhlédl kolem sebe a povšiml si, že se vedle něho pohybují také další lidé s podobnými starostmi. Jarní sluníčko třeba i upozorní na skutečnost, že delší čas nemytá okna by neumožňovala dobrý výhled na ulici s lidmi spěchajícími do parku k dosud neobsazené lavičce…

Vím, nová éra malých a větších obrazovek způsobila, že již nebývá slyšet klukovský jásot po docvrnknutí poslední hliněné kuličky do vyhloubeného důlku. Stejně tak už nebývá slyšet rána za kačku po střele z flinty, co mířila na špejli s papírovou růží. K zaslechnutí bývají však všelijaké melodie ozývající se z jiných malých krabiček.

Jaro však přichází vždy, i když do jiných kulis. Ve městech mezi přibývajícími skleněnými a do nebes protaženými krabicemi se jaro poněkud stydí a vůni probouzejících se stromů nahrazuje smrad z popojíždějících a vzájemně na sebe troubících automobilů. Troubení klaksonů je už dnes běžným upozorňováním na hloupost těch druhých.

Jaro je úžasnou roční dobou, avšak někteří lidé přesto okolo sebe šíří nudu, jiní zase překypují moudry, co koketují přímo s kravinami. Kupodivu ale mnozí ze spěchajících lidí si povšimnou, že děvčata už svá těla tolik nezakrývají.

Stará pranostika lidem sděluje, že na Hromnice o hodinu více. V onen den 2. února v záhoně u věžáku, kde přebývám, zahlédnu první dva žluté kvítky bledulí. Následující den spatřím už jen jediný, neboť kdosi okouzlený blížícím se jarem si ho přivlastnil.

Inu, prožíváme jarní čas v Čechách. Navzdory všemu se ale i lůžkoviny na balkonech těší z jarního svitu…