JAN ZEMAN

O tom, že vedení hlavního města v uplynulých 28 letech nechává silnice, mosty a leccos dalšího zchátrat, se již mluvilo dost. Slyšel jsem i útoky na ochranu památek. Ne proto, že radní pro kulturu, nejen toho současného, ji velmi často ignorují, ale proto, že ochrana památek údajně brzdí rozvoj. Zřejmě i na tomto zastupitelstvu sedí hodně velká a tuze aktivní Bestia triumphans.

Platí to plně i pro Libeňský most, který se zejména pražští radní pro dopravu, nejen ti současní, snaží zlikvidovat pod praporem pochybné prosperity.

Praha stále má jediný most v kubistickém slohu v Evropě – Libeňský most. Místo aby si ho vážila a chránila ho jako oko v hlavě, tak její vedení řeší problém jeho likvidace pod praporem pochybné modernizace. Používá osvědčenou taktiku – nechává ho zchátrat, aby pak nebylo jiné řešení a mohla jeho havarijním stavem a nepřipraveností řádné opravy této unikátní technické památky vydírat cestující veřejnost.

Libeňský most měl být dávno prohlášen za kulturní památku. Je velká ostuda památkářů pražských a celostátních, že se tak dosud nestalo. Pozice pražských památkářů je jednoznačná: souhlasí s likvidací nejedné památky v Praze.

Jen namátkou z posledních 28 let zde uvádím jejich ostudný podíl na likvidaci:

Bruselského pavilonu na Letné,

nádherné neorenesanční budovy nádraží Vyšehrad,

památky Zimního stadion na Štvanici,

nádherného Hotelu Praha v Dejvicích,

Špačkova domu v Petrské čtvrti,

dělnické kolonie Buďánka,

domu na rohu Opletalovy ulice a Václavského náměstí,

jedinečné památky v brutalistním slohu – areálu Transgasu.

Vedení Prahy souhlasí také s likvidací památek tzv. fasádismem. Památka se kromě čelního štítu zbourá a postaví se místo ní moderní objekt. Například:

hotel Four Seasons,

Darex u Můstku,

Paládium na náměstí Republiky,

ČKD Praha Smíchov ve prospěch výstavby obchodního centra Anděl.

Zdá se, že pražská vládní Bestia triumphans je stejně aktivní jako v roce 1897, kdy proti ní právem brojil Vilém Mrštík. Tehdy šlo o historickou Prahu, zvláště pak o Josefov, ale také o Krocínovu kašnu, na jejímž zničení se podílel i sám starosta Prahy Pštross. Že by vzor pro vedení Prahy? Jindy šlo třeba o krásnou neorenesanční budovu nádraží Těšnov či brutální výstavbu Severojižní magistrály přes centrum Prahy.

Nic jiného než cenu Bestia triumphans si vedení hlavního města Prahy a zvláště pak jeho radní pro kulturu nezaslouží. Historickým dědictvím Prahy svými činy opovrhují.

Předneseno na zastupitelstvu hlavního města Prahy při občanských interpelacích