EVA FRANTINOVÁ

Od šesti let se řadím mezi „kolaře“. Jsme opravdu pestrá rodina z Pedálů. Patří do ní Pěšinkáři, Horští, strejček Rovinka i Kopec, sourozenci Lesní, bratranci Měštští… Přiznám se – nejraději mám pěšiny. Město mne děsí. Na pěšině potkáš motýla. Ve městě Jiřího Motýla. Napsal spolu s Vratislavem Fillerem zajímavou a potřebnou knížku MĚSTEM NA KOLE, s podtitulem Příručka pražského cyklisty, kterou vydalo pražské nakladatelství Grada Publishing.

Je rozdělená na šest částí: Proč na kole, Základy, Jezdíme v provozu, Překonáváme výzvy, Kolo pro všechny, Přílohy.

Proč tolik rad a povídání, když všechno bylo tak jednoduché? Kola se opírala o krámky i rohy ulic, v uličkách i na náměstích, kola ležela i celá odpoledne pouštěná na březích řek, o kolo se nikdo ještě nebál, kola neznala obojky zámků ve tvaru U ani pojištění, kolo sis mohl půjčit jen na „dobré slovo“, že ho za chvíli vrátíš, vítr svištěl ve vlasech a nekupovaly se helmy… V knížce jsem se dočetla, co je to bikesharing. Jde o sdílení kol. Ale moderní sdílení není jen tak. Pro mne kdysi býval záhadou i nápis na cedulce na domovních dveřích, vlastně verš - Brano zavírá samo. Kam se hrabe na systém ofo! Ten kolo automaticky odemkne pomocí aplikace v mobilním telefonu, kolo se pak zamkne poté, co od něj odejdete.

Anebo cyklotrasy. Prosekávali jsme si je lesními pěšinami i cestou kolem řeky sami, jezdili jsme jimi bez značek a šipek. Kdo tušil trasy EuroVelo, zelené stezky Greenways, Národní dálkové cyklotrasy, kdo měl na řídítkách připevněný mobil a na něm aplikaci navigaci Na kole Prahou, kdo tušil co je cyklobox, parkovací cyklistická věž, kdo viděl kolo na desítky tisíc korun? Kdo hledal nad stojanem místo modrého nebe kameru?

Poslední hledači toho nebe ještě žijí mezi námi, chodí městem a uskakují cyklistům, kteří někdy jedou i po chodnících. Měli by si přečíst knihu Městem na kole. Měli by si přečíst, co je to legalizovaný chodník a že na něm můžeš jet jen dvacítkou. A jiné důležité věci. Pravý hák. Jak přes tramvajové koleje. Co je to bezpečnostní bublina. Jak a kdy zvonit. O sukni bez rizika, jak a čím ji sepnout, aby při větru nelétala až ke krku. Jak vychladnout a co to jsou „tajné cyklokalhoty“. O mokru. O dešti. O sněhu. O údržbě kola a jak si sám opravit píchlou duši.

Ve městě i na pěšině.