JOSEF PRSKAVEC

Prohlížím si plakáty s předvolebními hesly, voliči mají opravdu z čeho vybírat. Plakát, nalepený na prasklém skle autobusové čekárny hlásá, že děti jsou naše budoucnost. To zase někdo nevěděl, co má slíbit, aby to po něm za půl roku nechtěli splnit a tak objevuje Ameriku. Ale zní to lépe, než kdyby napsal, že MY jsme minulost našich dětí, i když je to v podstatě totéž. A hned vedle další perly lidové moudrosti. Pro každého je tu něco, mohou si vybrat úplně všichni, mladí, staří, bohatí i chudí, nevzdělanci a intelektuálové, nemakačenkové i workholici. Důstojné stáří. Bezpečné město.

Čeština je bohatý, nádherný jazyk. Kolik je v něm ještě nevyužitého předvolebního potenciálu! Teta Kateřina, zkušená poradkyně volebních týmů, by o tom mohla vyprávět. Ale teď zrovna nemá čas, musí vymýšlet něco nového pro budoucí volby.

Tak třeba něco pro ty, kteří nás volí: Nejlepší polévka je ze staré slepice. Sliby se slibujou, blázni se radujou. Slibem neurazíš. I slíbený kožich hřeje. Všude chleba o dvou kůrkách. Všude dobře, doma nejlépe. Nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě hůř. Nějak bylo, nějak bude. Naděje umírá poslední. Až naprší a uschne. Nejlepší nakonec. Každý svého štěstí strejcem.

Něco pro ty, kteří nás nevolí: Neříkej „hop“, dokud ti nepřeskočí. Když Pánbůh dopustí, i motyka spustí. Každá hůl má dva konce. Chybami se člověk učí. Nikdo není dokonalý. Nechval dne před večerem. Nic není úplně černobílé.

Něco pro naše současné politické partnery: Vrána k vráně sedá. Já na bráchu, brácha na mě. Krev není voda. Co je doma, to se počítá. Co se doma uvaří, to se doma sní. Jeden „hot“, druhý „čehý“. Pod svícnem je tma. Nejlepší přátelé jsou v kapse. Kolik funkcí máš, tolikrát jsi člověkem. Nemusí pršet, jen když kape. Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Co tě nepálí, nehas. Z cizího krev neteče. Kážeme víno a pijeme vodu (nebo je to obráceně?) Byť bys vedl osla do Bruselu, komoň z něho nebude.

Něco pro naše bývalé politické partnery: Co bylo, bylo. Košile bližší než kabát. Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Na hrubý pytel hrubá záplata. Dluhy dělají přátele. Kdo se směje naposled, ten se směje nejlíp. Za málo peněz málo muziky. Kdo zaváhá, nežere. Z deště pod okap. Kde nic není, ani smrt nebere.

Něco pro naše budoucí politické partnery: Od starého vola učí se orat mladý. Lepší vrabec v hrsti než holub na střeše. V nouzi poznáš přítele. Nové koště dobře mete. Kam vítr, tam plášť. Nikdo není doma prorokem. Ráno moudřejší večera. Chodí štěstí dokola, sedne si i na vola.

Něco proti našim současným politickým oponentům: Každá liška svůj ocas chválí. Prázdný sud nejvíc duní. Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Kdo chce psa bít, hůl si najde. Jaký pán, takový krám. Pýcha předchází pád. Všeho do času a Pánbůh navěky. Oko za oko, zub za zub.

Něco proti našim bývalým politickým oponentům: Každý chvilku tahá pilku. Lež má krátké nohy. Co jsme si, odpusťme si. Mladí ležáci, staří žebráci. Padni komu padni.

Něco proti našim budoucím politickým oponentům: První vyhrání z kapsy vyhání. Nic se nejí tak horké, jak se to uvaří. Ani ryba, ani rak. Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá. Každý pes jiná ves. Čistému vše čisté…