IVANA PETRÍKOVÁ

Jsem v centru Prahy. Dost zoufalá Angličanka mi pokládá otázku, které rozumí i žák prvního stupně ZŠ. „Nevím,“ odpovídám, protože opravdu nevím. Jsme u náměstí I. P. Pavlova, v centru. Včera jsem tady měla stejný problém.

Bylo 8 hodin ráno. Musím na WC. Před hodinou jsem vypila hrnek kávy a dělám si pořádnou, takový ten správný kafáč, půllitrový hrnek, abych se probudila. Jsem v centru Prahy, tak by to neměl být problém. Ukázalo se, že problém to je. A velký. Na I. P. Pavlova jsou veřejné záchodky v rekonstrukci. Tam jsem chodila nejčastěji při přestupování na tramvaj. Dobrá, na náměstí Míru to není daleko, snad tu jednu stanici dojdu. Nebo dojedu, právě mi jede tramvaj č. 22. Rychle nastupuji. Snad vydržím.

Jdu, spíše běžím dolů do podchodu. Ale, ale! Tady jsou veřejné toalety také v rekonstrukci. Další, už druhé v centru Prahy.

Popojela jsem tramvají na Karlovo náměstí. Včera. Dnes jsem tady s milou paní z Londýna a prohlížíme si právě překopávaný a rozestavěný podchod. Probíhá zde rozsáhlá rekonstrukce. WC není – je zastavěné. Protože tady před dvěma roky byla, nevěřila mi a tak jsem ji provedla podchodem.

S obavami popojíždíme tramvají č. 10 dolů k vodě na Palackého náměstí. Scénář je stejný. Záchody nejsou. Proč se dělá rekonstrukce na čtyřech místech najednou?

Samozřejmě, že cena za použití nově zrekonstruované toalety stoupla z 5 Kč na 10 Kč, na Praze 5-Smíchově už jedno nové WC máme. My jsme odejely k obchodnímu domu My na Národní třídě a vyjely jsme do 1. patra, prošly oddělení s dámskými oděvy a našly konečně fungující WC.

Jeden úhel pohledu je nutnost renovovat zastaralé a mnohdy zdevastované veřejné záchodky. Je to potřeba. Na druhou stranu je opravdu nerozum provádět opravy hned na několika místech najednou.

Druhý pohled je cena za použití. Musíme tam všichni. Je to nutnost a každý lékař vám potvrdí, že zadržování je zdraví škodlivé. Jsem starší a musím chodit častěji, tak jako mladé maminky a muži s prostatou. Deset korun třikrát denně mě zničí; když to vynásobíte pětkrát za týden, dostanete se k částce 150 Kč a za měsíc to bude 600 Kč. Je hodně lidí, pro které deset korun za vyčurání znamená čtyři suché rohlíky, jako jídlo na celý den.

Co tomu říkají starostové Prahy 1 a 2? Je ve veřejném zájmu i zájmu obcí, aby lidé používali toalety a ne veřejná prostranství a parky.