ZDENĚK ŠTEFEK

Kdo by neměl rád svého dědečka! Autorka dnes křtěné knihy však v něm nalezla i velkou inspiraci. Není se čemu divit, že svůj prostor dostal i v ní a že vzpomínkami na dědečka kniha vlastně i začíná.

Ale není to kniha o dědečkovi. Je to kniha o životě. O cestách od Jizerek a Tater po Sázavu, Dobříš a Prahu. Ale i dál. Od vany a spíže přes domácí potřeby, nemocnice a restaurace po operní síně. O cestách od rodičů a sourozenců, maminky, babičky, po jiné velikány jako jsou Šrámek, Nezval, Čapek, Wolker, ale i Janáček či Beethoven.

Próza, co není poezií, ale přesto se lahodnou češtinou poeticky slovo po slovu pohybuje po rozbouřených vlnách života.

Úplně to svádí sednout si k rozpálenému krbu, natankovat si svařák, začíst se do těch stránek a při každém šustění otáčeného listu jen zvednout oči k namrzlému oknu, za kterým by na sklo mihotavě přistávaly pomalu padající majestátné vločky…

Autorka zkrátka umí. Nemá za sebou obchodní agenty, ale to nevadí, ty zaštiťuje drobným, upřímným, poctivým a dlouhodobým úsilím přenést a sdílet obsah srdíčka na zažloutlý papír. Umně žongluje bohatým českým jazykem, jako by stále smyčcem hrála na housle, hru na housle totiž na konzervatoři studovala.

Básnířka, autorka milostné lyriky, publikuje od roku 1975, v Tvorbě, Literárním měsíčníku, Kmenu, Hostu, Obrys-Kmenu, Salonu Práva a v dalších časopisech a novinách. V roce 1979 začala publikovat i knižně, v nakladatelství Mladá Fronta básnická sbírka Noci bez krajnic. Do r. 1990 se věnovala převážně poezii, posledních dobu však píše básnickou prózu.

Autorka nevyje s vlky a přesto či právě proto sklízí řadu ocenění. Za básnickou sbírku Vzkaz bosé stopy jí byla Masarykovou akademií umění udělena Cena K. H. Máchy. Za sbírku Kapesní déšť a Z Hvězdy pod okap pak v roce 2011 obdržela cenu Unie českých spisovatelů.

Dnes křtěná kniha je souborem textů, které jsou podvědomě spojeny láskou k životu, pochopením druhých i uměním slova. Texty spolu často zdánlivě nesouvisí, ale dávají dohromady kouzelný obraz autorčina světa. Jako technika pletení známá více našim babičkám, kterou vznikají mnohé celoživotní svetry a další dílka. Jmenuje se Hladce a obrace aneb Spisy sebrané kdysi. A autorkou je Eva Frantinová. Ať se knize i autorce daří!

Předneseno ve Slovenském domě v Praze