FRANTIŠEK DOSTÁL

I když humorný příběh souvisí se srdečným pousmáním, mám na mysli humoresky, které jsou naopak velice smutné. Navíc jsou symbolem našich časů, kdy nikdo nic špatného neprovedl, a tak podle práva tito lidé jsou nevinní. Smutnější je ale zjištění, že všechna ta soudní řízení po léta vedená nás všechny stojí cosi státních peněz. Ovšem naše státní kasa je stejně nevyčerpatelná, a tak soudní procesy probíhají až neskutečně dlouho. Výsledkem je stejně zjištění neviny, a proto nevinní ve funkcích posedávají i nadále. Humoreska zachycující naše dva politiky při nočním opouštění restaurace před kostelem na Vyšehradě není ale vůbec pro zasmání.

Člověka dnešní doby nepřibrzdí ani počet narůstajících kamer na každém rohu. Ty spíše člověka přitáhnou do oblastí naprosto netušených i smutných humoresek. Člověk už také nějak víc přemýšlí, jak mnohé povinnosti okolo sebe obelstít a přichází i s řešením, o kterém si myslí, že bude nepostižitelné, když tolik nevinných lidí přibývá. Snad stejně jako státních úředníků. Nové technologie informovanost urychlují, avšak papírů s mnoha dotazy přibývá a stejně tak narůstají fronty lidí na některých úřadech. Ještě že se někdy třídí i papírový odpad.

V době mnoha zákazů, na které měla vliv pandemie, poklesl i počet cestujících v metru a v městské dopravě. Jedním z řešení se jeví zdražení jízdného, o němž se už začalo mluvit. Další humoreska, za kterou se ukrývají opět peníze. Pandemie přináší starosti, i finanční, s kterými si městská hromadná doprava zdárně poradí.

Máme se asi všemu navzdory pořád moc dobře a nerozbíjíme si města ve jménu víry a peněz. Akorát u nás přibývá smutných humoresek, když třeba nějací mladíci zapálí dřevěný kostel postavený již v 16. století.

Člověče, nespěchej! Přijdeš tak o humoresky, které bývají i veselé. Jenže kde je objevit?