IVAN ČERNÝ

Komiks, chronologicky uspořádané kresby s doprovodným textem vytvářejícím příběh, je umělecké médium, někdy označované jako „deváté umění“. Kdo by se domníval, že se jedná o fenomén až od 20. století, ten se mýlí. Archeology objevené nástěnné malby, pocházející z 2. tisíciletí př. n. l., zaznamenávají pásem obrázků a textu proběhlé děje. K našemu pojetí komiksu mají velmi blízko iluminované rukopisy raně křesťanských dob. Komiksové příběhy vychází nejen jako přílohy nejrůznějších volnočasových magazínů, ale i jako samostatné sešity nebo knihy. V české kotlině jsou legendárním příkladem nehynoucí prvorepublikové Foglarovy Rychlé šípy nebo napříč již tří generací populární Čtyřlístek, vycházející ve statisícových nákladech. Komiksové publikace se nazývají „grafickými knihami“ ale ty v současné době na našem knihkupeckém pultu často nenajdeme. Pražské nakladatelství Grada milovníky komiksu však před krátkým časem milovníky ilustrovaných obrázků potěšila úžasnou novinkou – „grafickým románem“ o životním příběhu geniálního fyzika s těžkým postižením, které mu zabraňovalo mluvit a pohybovat se.

Komiksy se vyznačují používání „bublin“ k zobrazení mluvené řeči nebo myšlenek, často to též bývají doprovodné texty, napsané v obdélnících uvnitř jednotlivých panelů. V představovaném grafickém románu jsou na třech stech stranách použity oboje formy, a to v zájmu čtivosti složitého příběhu.

Světoznámý britský fyzik Stephen Hawking, který ochrnul kvůli neurodegenerativní chorobě, zemřel 14. března 2018 ve věku 76 let. Hawking je považován za nástupce Isaaka Newtona a Alberta Einsteina a svými poznatky o vzniku vesmírů, velkém třesku a černých dírách výrazně přispěl k rozvoji lidského poznání.

Tři sta let po Galielově smrti se začíná odvíjet komiksový příběh génia, jehož poslední slova byla o tom, že jeho celoživotní cíl bylo zjistit, jak funguje vesmír a proč vůbec existuje. Za všechno, zdá se, může spisovatel sci-fi Athur C. Clarke, jehož knihy již jako kluk Stephen hltal. Jeho životní osudy nám díky nakladatelství Grada nyní přiblížil překlad z angličtiny spisovatele Jimiho Ottaviana a kreslíře Lelanda Myricka. Jejich grafický román nám představuje příběh velkého myslitele a veřejně známé osobnosti, především ale citlivého člověka, který se za těmito identitami skrýval.

Stephen Hawking, nejen geniální fyzik, ale též zábavný společník, byl dle svých přátel, spolupracovníků i studentů veselý a vtipný člověk, který měl rád společnost a byl proto v soukromí i ve společnosti velmi oblíbený. Tato kombinace vlastností ho předurčovala k tomu, aby se stal globální celebritou, jak čteme v upoutávce na tento komiks. Jak již bylo naznačeno, v jednadvaceti letech mu bylo diagnostikováno vzácné onemocnění, které výrazně omezilo jeho schopnost mluvit a hýbat se, ale naštěstí nemělo vliv na jeho pronikavou mysl. Přestože mu lékaři předpovídali pouze několik let života, Hawking ještě dlouhá desetiletí pokračoval ve výzkumech v oblasti kosmologie a teoretické fyziky. Po vydání své knihy Stručná historie času, v níž brilantně přiblížil složité fyzikální zákony vesmíru nejširší veřejnosti, se stal i popkulturní ikonou. Například se objevil v televizních seriálech Star Trek: Nová generace, Simpsonovi nebo Teorie velkého třesku, vždy ale také vystupoval jako přední obhájce práv osob se zdravotním postižením.