JAKUB STEIN

– Pamatují, pane Kohn, pravil pan Roubíček, jen se cestou do Louvru setkali, – pamatují, jak se na podzim roku zatím posledního převratu u nás vysílala krásná nezkrotná Angelika zrovna v neděli dopoledne?

– Kdo by si nepamatoval. Je zle, řekli si tehdejší bdělí ochránci správného smýšlení, cítění a konání, je zle, národ by poslouchal, jak se v Římě pracuje na tom, aby blahoslavená Anežka Česká, dcerka Přemysla Otakara I., byla prohlášena za svatou.

– Na ja, Anežka měla mocné nápadníky, ale rozhodla se pro duchovní život, se svým bratrem Václavem I. zakládala kláštery, byla vzdělaná, ale v církvi se jí zrovna moc nedařilo, neudělala v ní žádnou kariéru, marně se pokusila založit vlastní řád, psala i papežům, zato proslula svou skromnou obětavou službou chudým a nemocným. Už její prapraneteř Eliška Přemyslovna usilovala o její svatořečení, ale to se nepodařilo ani mocnému Karlu IV., teprv před nějakým půldruhým stoletími ji papež – na švarcnberský návrh z Prahy – prohlásil za blahoslavenou. Taková pokorná blahoslavená se už tehdy hodila za vzor málo pokornému národu.

– Na nekřesťana nekatolíka vědí toho, pane Kohn, až podezřele, moc. Ale vědí, co se údajně po staletí tradovalo, že až bude Anežka Česká svatořečena, zavládne v českých zemích svoboda? A opravdu, pět dní po jejím svatořečení započal samet!

– Ale ale, pane Roubíček, tak jak oni jsem se o tom dočetl ve Wikipédii, předtím jsem to jakživ neslyšel. Pravda, na mne nedaj, ale nepřišla na to řeč ani s věřícíma disidentama, než jsem přesídlil za kopečky, ani potom v exilu. Až do toho svatořečení.

– Divný je, že Wikipédie neuvádí, kde to vzala. Jestli si to vymyslela, zasluhuje medaili! Nebo o té předpovědi věděli neznabozi na ú vé? A proto proti nebezpečné Anežce nasadili tu krásnou Angeliku?

– Na každý pád to nebyl špatný tah. Co je v telce, to zabere. Jenže bylo už pozdě. Dnes už je panující moc moc chytřejší; poučená. Nečeká, až bude nejhůř.

– A protože ví, že zle už je, že národ začíná mít dost zdražování, šaškování vládní koalice a taky zachraňování demokracie za každou cenu ledakde ve světě, a tak se nasadily filmy se slavnýma hvězdama, došlo i na ty horší, například nejotřesnější film s Delonem, špionážku Štír, nakonec se dávala Angelika, na kterou nemá ani sultán a tyrl, a ta se bude vysílat stále dokola, až bude nejhůř. Národ aspoň na chvíli pozapomene na starosti a bude si říkat, aspoň nám pouštějí, na co se dívat, Rakušana a Černochové už je dost. A vláda bude zachráněna.

Pánové si řekli, že nemá cenu utrácet v Louvru a že si kávu dají doma. Doma není zle. Doma je zatím doma.