KAREL SÝS

Když už čeští žurnalisté nevědí kudy kam, vynesou zdánlivě neotřesitelnou kartu: Zelenáč je přece Žid a tudíž nedotknutelný!

Tento výrok je – aniž si to snad uvědomují – rasistický. Rasismus se nevyhýbá žádné národnosti.

Zařadili se – leč v opačném gardu – k novinářům, kteří v padesátých letech křičeli na Rudolfa Slánského „Psovi psí smrt!“ Inu, jsme v Česku, kde je třeba se každé ráno mrknout do meteorologické budky, odkud vane vítr.

Pisálkové, aby se zavděčili, naznačují, že Žid nemůže být z ničeho obviňován, neboť je od přírody nadčlověk.

Židé vskutku patří k nejchytřejším obyvatelům naší planety. O to horší, byť řidčeji se vyskytující, je pravý opak: hloupej Žid je holý neštěstí. Můj dědeček z matčiny strany – bůh mi odpusť – patřil k této vzácné kategorii. Zatímco jeho šest sourozenců se domohlo značného majetku, věnoval se hraní bulky a kosteleckým dámám. Až přišel Hitler a moudrost ani epikurejství nepomohly ani jednomu ze sourozenců.

Zatímco Einstein, Bohr, Teller, Szilard či Lise Meitnerová a spousta dalších geniálních vědců uprchla před Hitlerem do Ameriky, Německu nepřestal sloužit kupříkladu atomový fyzik Abraham Esau. Coby aktivní člen NSDAP byl nacisty povýšen na post ředitele říšského Fyzikálně technického ústavu. Spolu s arijskými fyziky typu Lenarda, Starka a snad i arijského Jordana považoval Einsteinovy teorie za „židovský světový bluf“.

Mimochodem útěk do Ameriky nebyl bez komplikací. Například Niels Bohr uprchl do Ameriky přes Anglii. Do Londýna dorazil spíš mrtvý než živý, neboť letadlo Mosquito, v němž ho přepravovali agenti britské tajné služby, kvůli obavám ze sestřelení letěl tak vysoko, že si cestující museli nasadit kyslíkové masky. Tvrdohlavý Dán příkaz sabotoval a při přistání byl už v bezvědomí.

Škraloup židovského původu si musel snaživě odpracovat i generál polní maršál Erhard Milch, generální ředitel Lufthansy, státní tajemník říšského ministerstva letectví, dřívější mecenáš budoucího maršála Göringa, vynikající organizátor a budovatel a generální inspektor Luftwaffe, atd. atd.

Židé neměli na růžích ustláno ani v Americe. Kdo nevěří, nechť si přečte knihu Dextera Masterse Neštěstí v Los Alamos. Anebo ať se seznámí s osudem manželů Ethely a Julia Rosenbergových, údajných sovětských špionů, jež udal Ethelin bratr David Greenglass. Proti jejichž popravě marně protestoval jiný Žid – Albert Einstein. Ani tvůrci americké atomové bomby J. Robertu Oppenheimerovi se americký rasismus nevyhnul. V závěru oslnivé kariéry upadl v podezření, že se dopustil „neamerické činnosti“ a tajně svěřil složení atomu z protonů, elektronů a neutronů ruským vědcům, například Abramu Joffemu, Lvu Landaueovi či Jakovu Frenkelovi, Vladimiru Vekslerovi nebo nedej bože s S. V. Kaftanovi! Polínko na jeho hranici si přiložil i židovský emigrant z horthyovského Maďarska Edvard Telller. (Zatímco jeho židovský maďarský kolega Leo Szilard naopak plédoval proti zneužití bomby). V roce 1954 „Oppie“ musel z kola ven, byl vykázán ze všech ústavů mocnářství a zakázali mu přístup ke všem tajnými dokumentům. Nebo ať si opatří životopis německého emigranta Klause Fuchse, vláčeného všemi možnými vyšetřovacími komisemi „jen“ proto, že pracoval proti vypuknutí třetí světové války.

Žid Nežid, naplnění došel názor senátora za stát Missouri Harryho Trumana, budoucího viceprezidenta a poté prezidenta Spojených států: „Kdybychom viděli, že začíná vítězit Rusko, měli bychom pomáhat Německu, aby se jich takto co nejvíce vzájemně pobilo.“ Pouze s malou odbočkou, že muselo být nejprve pobito Japonsko.

Nyní je do mlýna nastrčena, respektive jak móda velí říkat – nasunuta Ukrajina. Ale to už je jen dějinný detail.

Tož tak a nejinak!