MIROSLAV POŘÍZEK

Přerovský rodák, zpěvák Pavel Novák, nás po dlouhé a těžké nemoci opustil již před patnácti lety, 11. února 2009. Letos si současně připomínáme jeho nedožité osmdesátiny (narozen 10. března 1944). Maturoval na gymnáziu ve svém rodném městě v roce 1962 a poté vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. V roce 1964 se oženil a s manželkou Olgou, která mu vždy byla velkou oporou a vytvářela tolik potřebné pevné rodinné zázemí. Společně vychovali tři děti. Měl sice nakročeno k profesní dráze pedagoga, místo toho se ale stal úspěšným zpěvákem, skladatelem, textařem, ale i spisovatelem.

Veřejně vystupovat začal ještě během studia na gymnáziu se souborem Dixiland Přerov. S ním také pořídil svou vůbec první rozhlasovou nahrávku. Tato je datována rokem 1962. A pak už vše následovalo v rychlém tempu. Ve svých dvaceti letech stál u založení beatové skupiny Synkopy. Přišel první velký hit Vyznání. Záhy následovaly další úspěšné písně. Některé z nich výrazně bodovaly v tehdy známé rozhlasové hitparádě Houpačka. Zákonitě přichází také úspěch v populární anketě o zlatého slavíka. Roku 1967 v ní vystoupal až na bronzovou příčku, navíc v tehdy mimořádně silné konkurenci. Následně zakládá vlastní skupinu Vox. S ní natočil téměř všechny zásadní písně své kariéry. Vznikly hity, kterým z popularity neubral ani nemilosrdný zub času – Asi, Hádej, hádej, Malinká, Nádherná láska, Pihovatá dívka, Žofie a řada dalších.

Na přelomu 60. a 70. let patří k naší absolutní pěvecké špičce. Kromě jiného natáčí s Ostravským rozhlasovým orchestrem nebo Tanečním orchestrem Čs. rozhlasu. Po přibližně desetiletém působení ve skupině Vox zakládá sestavu s názvem Proto. V ní se obklopil mladými rockovými muzikanty. Zájem o jeho vystoupení u nás i v zahraničí nepolevil ani v 80. letech. Publikum si sice stále žádá staré osvědčené hity, on sám ale odmítá žít z minulosti a skládá a natáčí nové písně. Stále je plný energie a nových plánů do budoucna.

Když v březnu 1989 slaví své 45. narozeniny, stejně jako jeho kolegové z branže ještě netuší, že tento rok se pro něj stane zásadním předělem hudební kariéry. Nastává doba, kdy o všem podstatném už nebude rozhodovat především píle a talent, ale až příliš často zejména ostré lokty, známosti na těch správných místech, umění se prodat někdy přímo za každou cenu, a hlavně ve všech pádech skloňované slovo peníze.

Po převratu Pavel Novák mizí z televize i rozhlasu, podobně jako jeho generační kolegové. Zakládá rodinnou formaci Family. Ta sklízí velké úspěchy zejména na Moravě. Novák se v té době věnuje čím dál více vystoupením pro děti v tematicky komponovaných pásmech. Byla to jeho velmi silná parketa a náročné dětské publikum si svou upřímností rychle získává. Dál pracuje naplno, jak to dělal i dříve, ačkoliv se potýká s vážnými zdravotními problémy. Hnacím motorem je mu neutuchající zájem o jeho vystoupení. Jeho dětská show jsou pověstná a hojně navštěvovaná. S dětským publikem to uměl jako málokdo jiný. Kromě této práce si však našel čas ještě na řadu dalších aktivit. Dokázal velmi precizně nakládat s časem a stále měl na paměti, že ze mnohé vděčí své rodině. Novák každoročně i v období, kdy se těžištěm jeho práce staly hlavně pořady pro děti, zvládne podobný počet vystoupení jako v době své největší slávy.

Od 90. let píše také knihy. I v této činnosti je úspěšný. Popisuje v nich své zážitky z dlouholeté bohaté kariéry, z cest a vystoupení doma v cizině a se sobě vlastní otevřeností píše rovněž i o boji se zákeřnou nemocí. Velkou oporou jsou mu stále jeho nejbližší. V roce 2002 slaví přímo na pódiu za účasti řady významných hostů 40 let koncertování. Pověstná a hojně navštěvovaná byla jeho tradiční veřejná vystoupení v Přerově ne jednom z místních náměstí na Štědrý den. Poslední z nich odehrál necelé dva měsíce před svou smrtí v prosinci 2008, ačkoliv mu to lékaři zakázali. Nechtěl zklamat spoustu lidí, kteří na tyto koncerty každý rok přicházeli. Jeho choroba se v té době dostala do posledního stádia po téměř desetiletém statečném boji se zákeřným protivníkem. Svým blízkým sděluje svá poslední dvě přání - zemřít po boku svých nejbližších a aby bylo pokračováno v jeho práci. Ostatně měl zaplněný diář s vystoupeními ještě na celý další rok.

Pavel Novák byl velmi pracovitý člověk, díky tomu toho v životě stihnul tolik, na co by jinému nestačilo ani několik životů. Zdobil jej stále nezdolný až nakažlivý optimismus. Dokázal se radovat z každého dne a díky dlouhé nemoci si vážil každého prchavého okamžiku, ať už mezi blízkými či s návštěvníky svých četných vystoupení. Vždy zůstával velkým moravským, a především přerovským patriotem. Ani v době největší slávy se z rodného města neodstěhoval, ačkoliv by v Praze měl nepochybně více příležitostí pro další růst své hudební kariéry. Koncertoval na mnoha místech po celém tehdejším Československa, ale i v řadě zemí Evropy, později rovněž i v USA či Austrálii. V oblasti hudby si dokázal splnit snad všechna svá přání a dosáhl velkých úspěchů. Mnoho dalších let pak nejen bavil, ale i vzdělával dětské publikum svými populárně-naučnými pásmy.

Dokud jen trochu mohl, usilovně pracoval a doslova přitom jel na plný plyn. Až do konce svých dnů však rovněž zůstal skromným a dobrosrdečným moravským ogarem. Plným právem nese již několik let jedna z ulic jeho rodného města právě jméno svého významného patriota, který se k němu vždy hrdě hlásil. Není mezi námi málo těch, kdo si čas od času některý z jeho hitů aspoň v soukromí s gustem nezanotují. Bohužel jeho písně dnes z rádia téměř neuslyšíme, což je velká škoda. Po předčasném a nečekaném předloňském úmrtí Pavla Nováka mladšího pokračují v rodinné hudební tradici Eliška Nováková a Tomáš Novák.